Open Monumentendag 2022

Comité Landgraaf

 
 

Organisatie Open Monumenten Dag in Landgraaf

Programma open Monumentendag 2022 Op zaterdag 10 september is het Open Monumentendag. In Landgraaf vinden de onderstaande activiteiten plaats waarbij u van harte welkom bent! lees verder...

Programma open Monumentendag 2022

Op zaterdag 10 september is het Open Monumentendag. In Landgraaf vinden de onderstaande activiteiten plaats waarbij u van harte welkom bent!

 

==============================================================================================================

Tentoonstelling, boekenmarkt en boekpresentatie Heemkundevereniging Landgraaf

In het Multifunctioneel Centrum An de Voeëgelsjtang 12 kunt u van 11.00 tot 16.00 uur een tentoonstelling met unieke beelden bezichtigen van de Heemkundevereniging Landgraaf met als thema: “Toen en Nu”. Om 12.00 uur vindt de officiële opening plaats en de presentatie van het bijbehorende themaboek “Straatnamen binnen Landgraaf”. Het boek is tijdens de Open Monumentendag te koop voor € 7,50 per stuk. Daarna kost het € 7,50 voor leden en € 9,95 voor niet-leden.

De hele dag is er een boekenmarkt met boeken over de lokale geschiedenis. Ook kunt u een kijkje nemen in het studiecentrum. Er zijn leden van de Heemkundevereniging aanwezig om uw vragen over het rijke verleden van Landgraaf te beantwoorden en om u wegwijs te maken in vakgebieden zoals genealogie, paleografie, archeologie en monumenten.

Meer informatie vindt u op de website: www.heemkundelandgraaf.nl en via de Facebookpagina Heemkundevereniging Landgraaf

===============================================================================================================

Slot Schaesberg

Bij Slot Schaesberg beleef je wat je in andere kastelen bewondert. Na een bezoek kijk je voor altijd met andere ogen naar elk kasteel. Deze Open Monumentendag kan je op Slot Schaesberg van alles beleven!

Een overzicht:

In en om onze ambachtelijke smederij zullen de smeden het ijzer smeden als het heet is. Onze leermeester houtbewerken Andres werkt aan de spits van de poorttoren die herbouwd wordt volgens historische uitgangspunten.

Speciale gast is Marleen Willebrands. Zij vertelt over koken in de 17e eeuw aan de hand van haar boek ‘De verstandige kock’. En het blijft niet bij luisteren, er is ook wat te proeven. Voor wie speciaal hiervoor naar Landgraaf komt: zaterdagmiddag vanaf 14.30 uur.

Ook liefhebbers van archeologie komen aan hun trekken met een presentatie over de voortgang van de archeologische werkzaamheden en vondsten op Slot Schaesberg. Deze presentatie zullen we gedurende de dag enkele malen geven.

Rondom de kasteelruïne ziet u voorbereidingen voor nieuwe opgravingen en natuurlijk kunt u terecht in boerderij met historische dierrassen en onze tuin ‘Hof van Schaesberg’ met historische planten, kruiden en ‘vergeten’ groenten.

Voor wie op ons terras een hapje en drankje wil nuttigen: ’s middags hebben we livemuziek met Happy Hendrix.

Kortom, alle ingrediënten voor een gezellige dag. Kom slot Schaesberg beleven!

Meer informatie vindt u op de website: www.slotschaesberg.nl en via de Facebookpagina Slot Schaesberg

=============================================================================================================

WoonWijzerHuis – Energie besparen doe je zo!

Kom langs en laat je inspireren en adviseren!

De woning Hovenstraat 14 is een mijnwerkerswoning uit 1928, in het Rijksbeschermde dorpsgezicht Lauradorp. In de mijnstreek zijn nog veel van deze mijnwerkerswoningen aanwezig.   Voor meer informatie over het Lauradorp zie: https://www.ontdeklandgraaf.nl/nl/locatie/beschermd-dorpsgezicht-lauradorp

In het WoonWijzerHuis zie en ervaar je hoe je thuis energie kunt besparen. Van infrarood paneel tot zonnepaneel. Van kelder tot dakisolatie. En van warmtepomp tot HR+++ glas. Iedereen die deze mogelijkheden wilt ervaren, is welkom in de mijnwerkerswoning in het Rijksbeschermde dorpsgezicht Lauradorp, het WoonWijzerHuis aan de Hovenstraat 14 in Landgraaf!

Bezoekers krijgen in deze demonstratiewoning persoonlijke uitleg over de bespaaropties en de duurzame installaties. In de woning is te zien hoe energie kan worden bespaard. Aan de hand van een zogenaamde ‘menukaart’ kunnen bezoekers aflezen welke maatregel welk effect heeft. Het WoonWijzerHuis helpt huiseigenaren op weg om zelf aan de slag te gaan. Elke woning is anders. Zorg daarom voor advies op maat voordat je begint met (verder) energetisch verduurzamen. En laat nagaan welk energielabel je woning heeft. Dan kun je makkelijker bepalen welke voorzieningen je wilt of kunt treffen. De energieadviseurs van de WoonWijzerWinkel helpen je daar graag bij.

Openingstijden tijdens de open Monumentendag:

Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 10 september kunt U kunt het WoonWijzerHuis bezoeken tussen 10:00 en 14:00 uur.

Andere openingstijden:

U kunt het WoonWijzerHuis elke woensdagmiddag zonder afspraak bezoeken tussen 13:00 en 17:00 uur. Individuele afspraken op andere tijdstippen is mogelijk. U kunt daarvoor een afspraak maken via de WoonWijzerWinkel:

Telefoon: (045)7470051
E-mail: [email protected]

Meer informatie over het project vindt u op de website:

https://www.landgraaf.nl/woonwijzerhuis-energie-besparen-doe-je-zo

lees minder
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Uitgelicht
  • Open Monumenten Special
    De Open Monumentendag Special is een (regionale) variant van de Open Monumentendag. Net als bij de reguliere Open Monumentendag gaan...