Monument

Landgoed Slot Schaesberg

Adres

Slot Schaesberg-laan 100, Landgraaf

Achtergrond informatie uitklap icoon

De naam Schaesberg was in de middeleeuwen al een bekend begrip. De eerste ridders die deze naam droegen stammen uit de 13e eeuw en de familielijn ontwikkelde zich in de eeuwen daarna tot een naam van adel. Daaruit ontstond ook het Landgoed Slot Schaesberg in Landgraaf, waarvan de hoogtijdagen in de 18e eeuw eindigden. Na een lange periode van leegstand en verval is het publiek nu weer van harte welkom op het landgoed.
De gelijknamige stichting heeft met de hulp van vele vrijwilligers een historische bouw- en ontdekplaats gemaakt.

Historie Landgoed Slot Schaesberg
Rond het jaar 1411 liet Willem II van Retersbeek-Schaesberg in het Limburgse dal een burcht bouwen. In 1571 gebruikte Johan van Schaesberg de fundamenten hiervan voor de aanleg van een nieuw kasteel in Renaissancestijl. De laatste uitbreiding van het slot vond plaats in 1650. In 1733 stierf het geslacht van Schaesberg uit en kwam het kasteel leeg te staan, waarna het niet meer bewoond is geweest. Het verval van het kasteel deed hiermee zijn intrede.
De laatste particuliere eigenaar van de hoeve was de Duitse baron Von Brauchitsch (Rimburg) en het kasteel was in bezit van de familie Von Schaesberg. Na de onteigening van het kasteel en de hoeve in 1944, omdat kasteel en hoeve werden aangemerkt als vijandig vermogen, werd het in 1949 aangekocht door de toenmalige gemeente Schaesberg. De hoeve op het landgoed is tot in de zestiger jaren van de vorige eeuw in gebruik geweest als boerderij. In 1965 stortte de middelste toegangstoren (het poortgebouw) van de hoeve in. Een maand later volgde een brand in één van de bijgebouwen. Met de daar op volgende sloop van de hoeve en delen van het kasteel verloor Nederland een van haar mooiste Renaissancekastelen.

Een toekomst als toeristische trekpleister
Inmiddels worden het kasteel en de hoeve met ambachtelijke technieken op een historisch verantwoorde wijze herbouwd en omgevormd tot een educatieve toeristische attractie. Het project staat tijdens de herbestemming in dienst van wetenschappelijke, onderwijskundige en sociaal-maatschappelijke doelen. Het landschap en de ontwikkeling van de infrastructuur rondom de attractie worden in de planvorming meegenomen. Meer informatie: www.slotschaesberg.nl

Deel dit monument

Adres

Slot Schaesberg-laan 100, Landgraaf

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrond informatie

Type monument:
Kasteel of buitenplaats
bekijk alle monumenten in
Landgraaf