Monument

Landgoed Slot Schaersberg

1 activiteit

Adres

Slot Schaesberg-laan 100, Landgraaf
Reserveren

Achtergrond informatie uitklap icoon

Van het eens zo trotse Maaslandse Renaissance kasteel resteert nu nog een ruïne.

Stichting Landgoed Slot Schaesberg heeft tot doel om Kasteel Schaesberg en de bijbehorende slothoeve op historisch en wetenschappelijk verantwoorde wijze te herbouwen en het omliggende gebied te herinrichten. Het slot is zowel een cultuurhistorische publieksattractie als een locatie voor opleiding en scholing ter bevordering van ambachtelijke vakkennis.

De stichting heeft met de hulp van vrijwilligers een bezoekerscentrum gebouwd. Ook de uitkijktoren en het picknick- en avontureneiland kunnen al naar hartenlust gebruikt worden en de moestuin is aangelegd. Kortom, een uitstekende en interessante plek voor ontspannende uitjes of bijzonder evenement.

Historie Landgoed Slot Schaesberg

De naam Schaesberg was in de middeleeuwen al een bekend begrip. De eerste ridders die deze naam droegen stammen uit de 13e eeuw en de familielijn ontwikkelde zich in de eeuwen daarna tot een naam van adel. Daaruit ontstond ook het Landgoed Slot Schaesberg in Landgraaf, waarvan de hoogtijdagen in de 18e eeuw eindigden. Na een lange periode van leegstand en verval is het publiek inmiddels weer van harte welkom op het landgoed.

Rond het jaar 1411 liet Willem II van Retersbeek-Schaesberg in het Limburgse dal een burcht bouwen. In 1571 gebruikte Johan van Schaesberg de fundamenten hiervan voor de aanleg van een nieuw kasteel in Renaissance-stijl. De laatste uitbreiding van het slot vond plaats in 1650. In 1733 stierf het geslacht van Schaesberg uit en kwam het kasteel leeg te staan, waarna het niet meer bewoond is geweest. Het verval van het kasteel deed hiermee zijn intrede.

De bouwhoeve op het landgoed is tot de zestiger jaren van de vorige eeuw in gebruik geweest als boerderij. Na de onteigening van het kasteel met bouwhoeve in 1944 werd het in 1949 aangekocht door de toenmalige gemeente Schaesberg. Met de sloop van de hoeve en delen van het kasteel in de jaren 60 verloor Nederland een van haar mooiste Renaissancekastelen.

Een toekomst als toeristische trekpleister

Het plan is om het kasteel en de hoeve met ambachtelijke technieken op een historisch verantwoorde wijze in de komende 25 jaar te herbouwen tot een educatieve toeristische attractie. Het project moet ook tijdens de herbestemming in dienst staan van wetenschappelijke, onderwijskundige en sociaal-maatschappelijke doelen. Het landschap en de ontwikkeling van de infrastructuur rondom de attractie worden in de planvorming meegenomen.

Meer informatie over dit bijzondere project vindt u op www.slotschaesberg.nl

Deel dit monument

Adres

Slot Schaesberg-laan 100, Landgraaf

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden
Reserveren

Achtergrond informatie

Type monument:
Kasteel of buitenplaats

Activiteit bij dit monument

bekijk alle monumenten in
Landgraaf
Instagram
Hashtag #