Open Monumentendag 2022

Comité Nijmegen

 
 

Open Monumentendag Nijmegen

Op 10 en 11 september bent u van harte welkom in Nijmegen. Meer dan 50 monumenten zijn te bezoeken in de oudste stad van Nederland. lees verder...

Op 10 en 11 september bent u van harte welkom in Nijmegen.

Meer dan 50 monumenten zijn te bezoeken in de oudste stad van Nederland. Er zijn tal van rondleidingen, lezingen en exposities. Voor sommige rondleidingen heb je (gratis) kaartjes nodig die je vooraf reserveert. Dit is duidelijk vermeld bij het desbetreffende monument.

Er is een leuk kinderprogramma, om te kijken en te doen in verschillende monumenten. Historisch Nijmegen heeft voor iedereen veel te bieden!

Het actuele programma met programmaboekje staat op  https://openmonumentendagnijmegen.nl/

In het Stadhuis Nijmegen (Korte Nieuwstraat 6) zijn programmaboekjes verkrijgbaar.

 

lees minder

Duurzaam duurt het langst

Hergebruik is één van de pijlers van circulair bouwen. Uitgangspunt is om verantwoord met materialen om te gaan. Monumenten zijn daar een goed voorbeeld van. lees verder...

Hergebruik is één van de pijlers van circulair bouwen. Uitgangspunt is om verantwoord met materialen om te gaan. Monumenten zijn daar een goed voorbeeld van. Steeds maar weer werden ze aangepast aan de eisen van de tijd. En ook de functie van de gebouwen veranderde in de loop der eeuwen. Onze stad heeft hier prachtige voorbeelden van. De NYMA en VASIM: van fabriekscomplexen naar creatieve makersplaatsen. De Snijderskazerne: hier wordt niet meer gemarcheerd maar gewoond. En de Mariënburgkapel is in de vijftiende eeuw gebouwd als kloosterkapel en is in gebruik geweest als opslagplaats voor turf, concertgebouw, militair hospitaal, garen- en katoenspinnerij, gemeentemuseum en –archief. Nu is daar het Huis van de Nijmeegse geschiedenis.

Historische gebouwen staan bekend als energie-slurpers omdat ze vaak niet geïsoleerd zijn en nog wel eens kierende ramen en deuren hebben. Maar dat wil niet zeggen dat monumenten geen energie kunnen besparen. Isolatie van monumenten is in veel gevallen goed mogelijk. Er is aandacht en maatwerk nodig voor de manier waarop geïsoleerd wordt zodat monumentale waarden behouden blijven. Denk bijvoorbeeld aan historische kozijnen, kapconstructies en stucplafonds. Voormalig klooster Mariënbosch (nu studentenhuisvesting)  is zelfs geheel CO2-neutraal. En ook De Vereeniging is verduurzaamd, onder andere door het toepassen van een energiezuinige klimaatinstallatie.

Al deze monumenten hebben een prachtige, toekomstbestendige functie en dragen ook nog eens bij aan het behalen van onze klimaatdoelstellingen!

lees minder
Comité Nijmegen op de kaart
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Wie is Comité Nijmegen?

Open Monumentendag Nijmegen wordt georganiseerd om inwoners èn bezoekers te verbinden met Nijmeegse monumenten en het daaraan verbonden culturele erfgoed. We zijn ervan overtuigd dat  het behoud van het Nijmeegse culturele erfgoed van maatschappelijk en economisch belang is. Dat willen we doorgeven aan volgende generaties.

Open Monumentendag Nijmegen zorgt voor een ontmoeting tussen verleden, heden en toekomst.

Open Monumentendag Nijmegen dankt haar bestaan mede aan de vele enthousiaste  monumentenbeheerders en vrijwilligers in de stad. Zonder hun inzet, harde werken, bereidwilligheid en creativiteit was en is Open Monumentendag ondenkbaar.

Deelnemende plaatsen

Hashtag #omdNijmegen