Fotograaf: Foto Ber de Lange
 
Open Monumentendag 2022

Comité Purmerend

 
 

Comité Open Monumentendag Purmerend

Het comité Open Monumentendag Purmerend organiseert ieder jaar leuke activiteiten in de monumenten van Purmerend en Beemster. Dit comité bestaat uit vertegenwoordigers van het Purmerends lees verder...

Het comité Open Monumentendag Purmerend organiseert ieder jaar leuke activiteiten in de monumenten van Purmerend en Beemster. Dit comité bestaat uit vertegenwoordigers van het Purmerends Museum, Waterlands Archief, Vereniging Historisch Purmerend (VHP), Historisch Genootschap Beemster, Archeologische Werkgroep Purmerend (AWP), het Gilde en de gemeente Purmerend.

lees minder

Duurzaam duurt het langst

‘Duurzaam duurt het langst’ is het thema van de Open Monumentendag 2022. Monumenten zijn in de basis al duurzaam en er zijn veel monumenten in lees verder...

‘Duurzaam duurt het langst’ is het thema van de Open Monumentendag 2022. Monumenten zijn in de basis al duurzaam en er zijn veel monumenten in Beemster en Purmerend. Speciaal voor de Open Monumentendag is een gecombineerde wandelroute door de binnenstad van Purmerend (3 km) en een fietsroute (25 km) door de polder en Unesco werelderfgoed De Beemster gemaakt. De route gaat langs interessante monumenten en plekken, verduurzaamde en herbestemde monumenten. De routes kun je zelf wandelen of fietsen maar je kunt ook een wandeling met gids van het Gilde maken door de binnenstad van Purmerend. Of een wandeling met gids, Geert Heikens, door het beschermde dorpsgezicht van Middenbeemster. Laat je meevoeren en inspireren door de verhalen van deze gidsen.

Ook zijn er interessante presentaties en lezingen over duurzaamheid. In de trouwzaal van het Purmerends Museum zal amateur historicus Ber de Lange op zaterdagmiddag een presentatie geven over herbestemming en hergebruik van monumenten. In het Agrarisch Museum Westerhem geeft Floor Meiboom op zaterdagmiddag een lezing over het restaureren van papier, belangrijk voor het behoud van documenten in een archief.

In de opengestelde monumenten worden diverse activiteiten georganiseerd. In het Purmerends Museum is van alles te beleven, archeologische vondsten worden getoond, de tentoonstelling ‘Old Love’ en verschillende leuke activiteiten voor kinderen georganiseerd. In het Agrarisch Museum Westerhem draait een film van het Waterlands Archief over  het digitaliseren van bouwvergunningen en het e-depot. Museum Betje Wolff, de Keyserkerk, korenmolen De Nachtegaal en fort Spijkerboor zijn ook open. In het Arboretum en de tuin van Die Lang Huys kun je heerlijk dwalen en genieten van de natuur. Aan de Beemsterburgwal liggen de oude historische schepen weer aangemeerd en kun je ze bewonderen. In diverse monumenten zal ook muziek klinken. Een leuk programma voor jong en oud!

 

lees minder
Comité Purmerend op de kaart
Uitgelicht
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Wie is Comité Purmerend?

Het comité stelt zich voor:

Saskia van der Berg, Purmerends Museum

Mathilde Kors, Waterlands Archief

Thom Schreuder, Vereniging Historisch Purmerend (VHP)

Verena van Baar en Geert Heikens, Historisch Genootschap Beemster

Ivo Duppen, Archeologische Werkgroep Purmerend (AWP)

Henk Berends, het Gilde

Atie Schenk, gemeente Purmerend

Deelnemende plaatsen

Bezoek de Open Monumentendag in Beemster en Purmerend!