Open Monumentendag 2022

Comité Schagen

 
 

Open Monumentendag

Op 10 en 11 september zijn de Open Monumentendagen in Schagen. In stad en dorpen van gemeente Schagen doen meerdere monumenten mee. Veelal met gratis lees verder...

Op 10 en 11 september zijn de Open Monumentendagen in Schagen. In stad en dorpen van gemeente Schagen doen meerdere monumenten mee. Veelal met gratis toegang. Met dit jaar als thema ‘Duurzaamheid’.

Historische Markt in de Grote Kerk

In de Grote Kerk op de markt is een historische markt met stands van historische verenigingen, musea en andere organisaties in de regio. Kom hier meer te weten over archeologische vondsten, monumenten en stolpen. Ook worden er boeken en folders verkocht.

Kinderactiviteiten

Schilderles van Rembrandt van Rijn

In de kerk zijn ook leuke kinderactiviteiten te doen. Zo is niemand minder dan de bekende 17e-eeuwse schilder Rembrandt van Rijn aanwezig in de Grote Kerk! Onder zijn leiding kunnen kinderen schilderen op een schildersezel. Net als een echte schilder uit de 17e eeuw! Geschikt voor kinderen in alle leeftijden.

Scherven plakken

Voor archeologen in de dop: net als echte archeologen kunnen kinderen scherven met behulp van lijm en hulpmiddelen weer aan elkaar plakken en hier vaasjes of potje van maken.

Kom dus vooral met kinderen naar de Open Monumentendagen in de Grote Kerk in Schagen!

Stadswandeling door Schagen

Wilt u Schagen ervaren als een onvergetelijke stad? Loop dan mee met een stadsgids. De gidsen vertellen over de historie van de stad, de architectuur, monumenten, straten en natuurlijk de anekdotes over Schagen. Laat u verrassen door deze super – leuke – leerzame activiteit.

Zaterdag om 12.00, 13.30, 15.00, en 16.00 uur en

zondag om 12.00, 13.30, 15.00, en 16.00 uur.

Startpunt: Markt 23a Schagen (ingang van de kerk (aan de zijkant van de kerk), voor restaurant Stiel).

Kosten € 3,50 per persoon. U kunt zich spontaan aanmelden ter plaatse. Contactpersoon is Jeanette de Ruijter.

Museum Vreeburg

In museum Vreeburg kan een museumpaspoort gehaald worden. Daarin staat een fietsroute die u op eigen gelegenheid kunt doen.

Museum Vreeburg is een geheel in oude stijl gerestaureerde 17de-eeuwse stadsboerderij.  Naast de vaste collectie, over het leven en wonen in de boerderij rond 1900, zijn oude en nieuwe foto’s van het straatbeeld van Schagen van stadsfotograaf Freek van Rooij te zien. In de voorkamer is de collectie ‘Baby op de boerderij’ te bezichtigen.

Digitale stadswandeling

Ook is er een digitale stadswandeling door Schagen. Die gaat langs monumenten in het stadscentrum van Schagen. Men kan deze route vinden via izi.travel via de Izi.travel app. (www.izi.travel.nl) Vervolgens zoeken op ‘Schagen’, of Rondje Schagen (monumenten)).

Museum Eenigenburg

De tentoonstelling ‘Eenigenburg Natuurlijk!’ gaat over de natuur en het landschap van Eenigenburg van de 18e/19e eeuw tot aan de ruilverkaveling. Er is ook aandacht voor projecten voor het verhogen van biodiversiteit. De tentoonstelling sluit goed aan bij het thema duurzaamheid. Gratis toegang op zondag.

Bezoek monumenten

Tijdens Open Monumentendagen is een gratis bezoek mogelijk aan onder andere: de Christoforuskerk en de Slottorens in Schagen, molen de Hoop, verschillende molens en kerken in de Zijpe, museum Eenigenburg en de Hervormde Kerk in Eenigenburg.

 

 

 

lees minder
Comité Schagen op de kaart
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Deelnemende plaatsen