Open Monumentendag 2020

Comité Schagen

 
 
Ontdek de mooiste monumenten
van Schagen en omgeving.

Plekken van Plezier - Open Monumentendag 2019

Tijdens het weekend van Open Monumentendag is er weer van alles te beleven in de gemeente Schagen. Hieronder een korte samenvatting van de activiteiten. Zoals lees verder...

Tijdens het weekend van Open Monumentendag is er weer van alles te beleven in de gemeente Schagen. Hieronder een korte samenvatting van de activiteiten.

Zoals elk jaar is Eenigenburg weer actief tijdens de Open Monumentendagen. Op zondag zijn zowel de kerk als het museum geopend. In het museum kunnen de kinderen zich verkleden in kleren uit de 19e eeuw en een kijkje nemen in het daglonershuisje.  In de tuin van het museum kunnen allerlei spelletjes gespeeld worden uit vroegere tijden. In de kerk van Eenigenburg start daarnaast op zondagmiddag het eerste concert van een nieuwe reeks zondagmiddagconcerten. Hans Stehouwer bespeelt het mooie Schölgensorgel tijdens dit concert.

En als u toch in Eenigenburg bent, kunt u ook de twee prachtige landarbeiderswoningen uit de 19e eeuw (beide rijksmonument) aan de Surmerhuizerweg 13 en 15 bezoeken. Bij mooi weer kunt u genieten van een kopje thee met lekkers in de tuin van Surmerhuizerweg 13.

In Schagen kunt u op zaterdag en zondag een bezoek brengen aan klokkenmaker Henk Houkes (Heerenstraat 5). De klokkenmaker kan prachtig vertellen over het torenuurwerk uit de Grote Kerk in Schagen. In de Grote Kerk van Schagen is daarnaast op zaterdag een fototentoonstelling “Plezier en vertier op en rond de Markt” te bezichtigen. Deze tentoonstelling is samengesteld door de bevlogen historicus Fred Timmer. In de bibliotheek van Schagen kunt u op zaterdag de expositie van Renske Moransard bekijken. Deze kunstenares schildert graag een serie van een bepaald onderwerp en heeft zich laten inspireren door de West-Friese Folklorenmarkt van Schagen. Bij Boerderij- en Rijtuigenmuseum Vreeburg is op zaterdag en zondag een expositie van o.a. Cornelis Bok te bekijken. Ook is er een kleine tentoonstelling van speelattributen.

Bij Molen de Hoop (’t Zand) vindt op zaterdag de ‘Vehicle day’ plaats. Tijdens dit evenement zullen oude auto’s, fietsen en brommers te bezichtigen zijn. Een leuk evenement om te bezoeken!

Verdere informatie over de activiteiten vindt u bij de beschrijvingen van de monumenten. Wij wensen u veel plezier!

 

 

 

lees minder
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Uitgelicht
  • Mijn Monument
    In ‘Mijn Monument’ delen monumentliefhebbers uit het hele land verhalen over monumenten.