Open Monumentendag 2023

Comité West Betuwe

 
 

Open Monumentendag in de gemeente West Betuwe

Door de eeuwen heen heeft West Betuwe een rijke geschiedenis opgebouwd. Pittoreske dorpen en middeleeuwse stadjes stonden eeuwen terug op zichzelf. Nu zijn ze verbonden lees verder...

Door de eeuwen heen heeft West Betuwe een rijke geschiedenis opgebouwd. Pittoreske dorpen en middeleeuwse stadjes stonden eeuwen terug op zichzelf. Nu zijn ze verbonden door de slingerende Linge en de robuuste Waal. Hier voert de geschiedenis u mee langs monumentale kerken, molens, forten, kasteeltuinen én een sluis die eeuwen terug dienst deed als smokkelroute. Maar ook langs karakteristieke eeuwenoude boerderijen en notabele woningen.

Het thema is Levend Erfgoed. We kunnen dit omschrijven als de culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen, die zij zich eigen hebben gemaakt en die zij op hun beurt weer willen doorgeven.

Deze ambachten, tradities en gebruiken zijn vaak onbewust al aanwezig in de monumenten, maar maken wij dit jaar nóg zichtbaarder tijdens Open Monumentendag. Denk bijvoorbeeld aan het ambacht van de molenaar. De molenaar kan zijn beroep niet uitoefenen zonder goed functionerende molen. Maar andersom is de molen ook slechts een zielloos gebouw zonder de molenaar en zijn werk.

En als ik u een tip mag geven? Laat de auto thuis als het kan en pak de fiets om op ontdekkingstocht te gaan. Neem ook eens een kijkje op www.beleefwestbetuwe.nl. En laat u verrassen wat er nog meer te beleven is in West Betuwe.

Ik wens u een bijzonder mooie route langs de monumenten van West Betuwe.

Wethouder Rutger van Stappershoef

lees minder
Comité West Betuwe op de kaart
Uitgelicht
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Wie is Comité West Betuwe?

De gemeente West Betuwe coördineert deelname aan de Open Monumentendag.

Deelnemende plaatsen