Open Monumentendag 2024

Comité Westerveld

 
 

Levend Erfgoed in het decor van drie Nationale Parken

Welkom in Westerveld, de meest monumentale gemeente van Drenthe! In 2023 gaan we weer los met een mooi gevarieerd aanbod van monumenten die gastvrij de lees verder...

Welkom in Westerveld, de meest monumentale gemeente van Drenthe! In 2023 gaan we weer los met een mooi gevarieerd aanbod van monumenten die gastvrij de deuren voor het publiek zullen openen. En… sinds 2021 ook met een heus UNESCO Werelderfgoed! Wist u dat de basis voor onze Nederlandse verzorgingsstaat in 1818 is gelegd met het inrichten van de Proefkolonie Frederiksoord, de eerste van 7 Koloniën van Weldadigheid? Maar ook in de andere dorpen kunt u uw cultuurhistorisch hart ophalen in het decor van maar liefst 3 Nationale Parken én het meest zuidwestelijk gelegen hunebed van Nederland: de oudste gebouwde monumenten die we kennen.

Bezoek tijdens dit weekeinde ook het immaterieel erfgoed, want dát maakt erfgoed levend! Het prachtige Bloemencorso Frederiksoord (niet gratis!) of één van de 4 actieve schaapskuddes in onze gemeente zijn mooie voorbeelden.

lees minder
Wie is Comité Westerveld?

Het Comité Open Monumentendag Westerveld is in 2009 ontstaan nadat de gemeente Westerveld was uitgeroepen tot ‘culturele gemeente van de provincie Drenthe’. Sindsdien wordt het comité bemenst door de gemeente Westerveld, en wordt de organisatie van de Open Monumentendag opgezet in directe samenwerking met betrokken monumenteneigenaren, historische verenigingen en culturele instellingen. In 2017 was de gemeente Westerveld gastgemeente voor de landelijke opening van de Open Monumentendag ‘Boeren, Burgers en Buitenlui’.

 

Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Uitgelicht
  • Open Monumenten Klassendag
    Ontdek onze vernieuwde Open Monumenten Klassendag! Het lesmateriaal de klassendag, met o.a. een 3D wereld, kun je op elk moment...