Programma Doesburg open monumentendag zaterdag 10 september

Duurzaamheid duurt het langst

Op zaterdag 10 september 2022 biedt Open Monumentendag weer de mogelijkheid om unieke panden, waar bezoekers normaal niet binnenkomen, van binnen te bezichtigen.

Dit jaar is het Europese thema Duurzaam Erfgoed opdat ook een monument mee beweegt in de tijd qua functie en onderhoud, het milieu daarbij weinig belastend. Denk o.a. aan duurzame energie, zon, waterkracht duurzaam produceren.

In Doesburg vertalen we dit thema naar ‘ Duurzaamheid duurt het langst’ aangezien Doesburg vele monumenten van 300 jaar en ouder heeft. Hoe duurzaam is dat wel niet!

Ook dit jaar staat er weer een OMD-infostand tegenover het Stadhuis en is er info te verkrijgen via de VVV vanaf augustus 2022 gevestigd Kloosterstraat 15. Net als andere jaren verschijnt ter gelegenheid van OMD een boekje. Uiteraard staat dat boekje in het teken van Duurzaamheid. Er wordt aandacht geschonken aan de uniciteit van de panden enerzijds en de technisch (mogelijke) verbeteringen anderzijds.

Tussen 10:00 – 16:00 uur zijn er diverse lezingen in de Gasthuiskerk. Er zijn stadswandelingen onder leiding van stadsgidsen, Toren beklimmen onder leiding. Het Arsenaal verzorgt eigen rondleidingen. Ook is er een Monumenten-fotospeurtocht voor kiene speurders die hun ogen niet in hun zak hebben door een stad die vele kleine en grote herinneringen aan het verleden heeft bewaard. Een aantal ervan kom je tegen op deze speurtocht door de binnenstad van Doesburg. Alle info is vanaf begin september beschikbaar op de website van de Gemeente Doesburg www.gemeentedoesburg.nl of via VVV Doesburg. Graag verwelkomen we u in Doesburg op Open Monumentendag.

Het Comité Open Monumentendag