Programma Open Monumentendagen Dordrecht

Dordtse Open Monumentendagen: vooral in de buitenlucht en digitaal

Op 11 en 12 september zetten ruim 25 monumenten de deuren wagenwijd voor je open. Het is dé kans om een kijkje te nemen op plekken waar je anders nooit of niet zo snel zou komen! Heb jij al een lijstje gemaakt met de monumenten die je wilt bezoeken? Kijk op www.monumentenindordrecht.nl voor een overzicht van alle open monumenten en het programma.

Dordrecht is de oudste stad van Holland. Met ruim duizend monumenten een echte monumentenstad. De schilderachtige straten van de oude binnenstad vertellen iets over het verleden. Zo helpen ze ook het heden beter te begrijpen en leren ze ons wie wij zelf zijn. Voor Hollands oudste stad dus geen mooier thema te bedenken dan dat van de Open Monumentendagen 2021: ‘Mijn monument is jouw monument’.

Openluchtactiviteiten

  • Pocketwandeling en speurtochtMet de gratis pocketwandeling of speurtocht loop je op eigen gelegenheid een korte route langs speciale openluchtactiviteiten bij monumenten. Geen lange wandeling, maar drie korte wandelingen met als thema Dordrecht en het Water, Dordtse Kleuren en ‘Mijn monument is jouw monument’ waar je langs monumenten loopt die een openbare functie vervullen. Speciaal voor gezinnen is er een pocketspeurtocht door de binnenstad. In de buurt van de grote kerk ga op avontuur en zoek je de letters van het raadsel. 
  • Openlucht monumenten Binnenkijken in bijzondere gebouwen waar je normaal nooit komt; dat is wat je exclusief tijdens deze Open Monumentendagen kunt doen! Met filmprojecties en verhalenvertellers aan de buitenkant van het monument krijg je dit jaar op een bijzondere manier een kijkje aan de binnenkant. Bij een aantal monumenten is exclusief voor deze editie van de Open Monumentendagen gefilmd. Tijdens het weekend kan je bijvoorbeeld binnenkijken bij het centraal station, de Sint-Bonifatiuskerk, een woonhuis in het Lenghenhof en het Stadhuis. Ook krijg je een kijkje bij de Berckepoort, woonhuis In den Hatert, woonhuis in de voormalig Stoomdrukkerij en The Movies.
  • Muzikale monumenten De zaterdag en zondag staan in het teken van de Muzikale Monumenten. Tussen 13.00 – 17.00 uur geniet je in de buitenlucht van muzikale klanken bij het Stadhuis, Museumtuin en op Het Hof. Kijk voor de programmering op www.monumentenindordrecht.nl.
  • Digitale monumentendagen Digitaal ontdekken wat Dordrecht te bieden heeft kan door thuis of op locatie de app ‘Dordrecht5D’ te downloaden. Met deze app ontdek je de stad via je telefoon of tablet. Voor de serie ‘Luisterverhalen’ selecteerden we juweeltjes die passen bij het thema. Door middel van feit en fictie wordt je meegenomen in de verhalen van Dordtse monumenten. Beluister de verhalen in de app waar en wanneer je maar wilt. Ook kan je 360º rondkijken in de 17de eeuw, dwaal rond langs prachtig vormgegeven gevels, havens en poorten en leer meer over verschillende monumenten die passen bij het thema ‘Mijn monument is jouw monument’. Of bekijk een van de filmpjes waarbij je een exclusief kijkje krijgt in Dordtse monumenten. De app ‘Dordrecht5D’ is vanaf 10 september te downloaden via de Google Play- en Appstore.

En er gebeurd nog veel meer! Kijk voor het hele programma op www.monumentenindordrecht.nl

Bij VVV Dordrecht zijn het programma en de wandelingen gratis verkrijgbaar of download ze via www.monumentenindordrecht.nl. Let op, bij sommige monumenten en activiteiten moet u vooraf reserveren of is er een beperkte capaciteit.