Erfgoed Duurzaamheidsprijs 2023

Logo Open Monumentendag

Erfgoed Duurzaamheidsprijs 2023

Laat je inspireren door deze verduurzaamde monumenten en stem op jouw favoriet voor de publieksprijs van de Erfgoed Duurzaamheidsprijs 2023

Veel eigenaren maken hun monument klaar voor de toekomst. Zij hebben hun monument (deels) verduurzaamd, zijn er volop mee bezig of overwegen dit te gaan doen.

Om bijzondere en uitdagende verduurzamingsrojecten te laten zien organiseert de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed samen met het Nationaal Restauratiefonds en stichting Nederland Monumentenland weer de Erfgoed Duurzaamheidsprijs. Dit jaar hebben 43 monumenten zich aangemeld.

Een particulier en een zakelijk project, gekozen door een vakjury en erfgoedprofessionals, maken kans op de prijs elk in hun eigen categorie. Daarnaast kan je dit jaar laten weten welk verduurzaamd monument jouw favoriet is! Met de likes/ hartjes bepaalt u zelf de publieksprijs. De vakjury en erfgoedprofessionals  kiezen uiteindelijk de winner particulier en zakelijk.

Welke verduurzaming verdient de publieksprijs?

Like jouw favoriete verduurzaamde monument en klik voor 24 september op het hartje bij het project. Je mag meerdere monumenten liken. Tijdens de Week van het Duurzaam Erfgoed op 28 september worden de winnaars bekend gemaakt. Vragen over de prijs kan je stellen via [email protected].

Selectie van voorgedragen projecten 2023

In samenwerking met

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) speelt vooral een rol bij rijksmonumenten. Ze wijzen namens de minister van OCW rijksmonumenten aan, verlenen subsidie voor restauratie en onderhoud, houden het rijksmonumentenregister bij en adviseren gemeenten bij ingrijpende wijzigingen van rijksmonumenten. Verduurzaming van monumentaal erfgoed is essentieel voor de instandhouding op langere termijn. Om die reden heeft de RCE het initiatief genomen voor het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten (2023-2025).

Nationaal Restauratiefonds
Springlevende monumenten! Daar gaan we voor, samen met jou. Elk monument vertelt een verhaal en geeft een gezicht aan een buurt, plaats of regio. Monumenten maken onze omgeving levendig, spannend en extra aantrekkelijk.

Daarom wil het Restauratiefonds deze bijzondere gebouwen behouden. Want een monument moet worden beleefd en het verhaal moet worden doorverteld. Zo blijven monumenten springlevend! Daar maken wij ons elke dag weer sterk voor.