Pers

Persbericht

Comité Open Monumentendag Helmond

kortweg: Comité OMD-Helmond

Kanaaldijk NW 29a, 5707 LA  Helmond. ING: NL69INGB0002479941              Telefoon: 0492 – 541143

 

***   PERSBERICHT   ***   PERSBERICHT   ***   PERSBERICHT   ***

 

Helmond, 2 september 2020.

 

(chapeau)   Open Monumentendagen 2020

 

(KOP)  ‘LEREN’ BIJ MONUMENTEN EN MUSEA

 

HELMOND – Zaterdag 12 en zondag 13 september wordt al weer voor de 34ste maal de jaarlijkse landelijke Open Monumentendag (OMD) gehouden. En ook in Helmond is een lokaal comité al jaren bezig om hier jaarlijks een cultuur-historisch feestje van te maken. In het ‘Comité OMD-Helmond’ werken veel organisaties en personen samen om er een succes van te maken. Geïnspireerd op het landelijke thema ‘leermo(nu)ment’ doen mee het kasteel-museum, Home-Computer-Museum, Heemkamer/Het Baken, JanVisserMuseum, Het Speelhuis, Hanssen Art Design en Creahuys33. Beide dagen zijn de deelnemende open monumenten en musea gratis toegankelijk in ieder geval van 12.00 tot 17.00 uur. Een aantal al eerder of zelfs iets langer.

 

De kasteelgidsen vertellen alles over de speciale plekken in het kasteel en de geheimen van de kasteelbewoners. Ook bij de kleurrijke expositie Christie van der Haak worden voorleesverhalen verteld en krijgen de jonge bezoekers een bijzondere herinnering mee naar huis… Verder zijn er enkele voormalige kasteelbewoners aanwezig, die je iets vertellen of laten zien en spannende weetjes delen! Stadsarcheollog Theo de Jong neemt het thema ‘leermonument’ heel letterlijk en gaat met zijn mini expositie in op traditionele leerlooierijen en ambachtelijke  schoenmakers in Helmond. Kinderen kunnen dit weekend hun handen uit de mouwen steken en een leren armband of amulet bestempelen met hun naam of prachtige vormen.

Nieuw tijdens deze OMD is het HomeComputerMuseum (HCM) dat vorig jaar nog de Brabantse erfgoedprijs won! Leren en computers is al vanaf het prille begin gecombineerd geweest. Dit weekend zal het HCM laten zien hoe leren met de verschillende computers gaat. Hiervoor staan ruim 300 computers opgesteld die te bedienen en te bekijken zijn. Aan het einde heb je o.a. geleerd dat om een toekomst te maken het verleden begrepen zal moeten worden. Als je meldt dat je voor de OMD komt, mag je gratis naar binnen.

In de voormalige St.Jozefschool valt nog steeds veel te leren! Hier is al jaren stadshobbywerkplaats Het Baken gehuisvest. De leslokalen blijven dicht maar in de kantine krijgt men informatie en kan een kop koffie worden genuttigd. Sinds 2016 is hier ook Heemkamer Helmont en die zet de hele dag de deuren open. Hier is veel te leren over het Helmondse verleden.

Natuurlijk doet het JanVisserMuseum ook weer mee. Naast heel veel informatie en werktuigen van de landbouw beheert men ook een collectie brandweerwagens. Ook hier valt heel veel te leren.

Bij Theater Het Speelhuis worden de hele dag door rondleidingen gegeven waarbij je kunt leren ervaren dat een voormalige kerk met behoud van de religieuze uitstraling tot een van de mooiste theaters van Nederland is omgevormd!

Ernaast staat nog het voormalige hoofdgebouw van de voormalige Mariaschool. Dat gebouw is met behoud van de voorgevel en het monumentale dak de plek waar Hanssen Art Design zit. Bezoekers kunnen hier meehelpen met het vergulden van een lijst van een schilderij.

Buurman Creahuys zet ook de deuren open waarbij de trotse eigenaars graag tonen hoe fraai zij dit winkel-woonhuis gerestaureerd hebben.

Voor meer informatie bezoekt u de landelijke website: www.omd.nl/Helmond/

 

***   EINDE PERSBERICHT   ***