Monument

Abdijcomplex

Adres

Abdijcomplex 1, Middelburg

Achtergrond informatie uitklap icoon

De Middelburgse Abdij vindt haar oorsprong in een bescheiden klooster gelegen nabij de kreek de Arne. Omstreeks 1127 vestigden zich hier Praemonstratensers uit de Abdij van St. Michiel te Antwerpen. In 1574 moesten zij de Abdij verlaten en sindsdien zetelt hier het provinciaal bestuur. Het Abdijcomplex bestaat uit de Nieuwe Kerk, de Wandelkerk, de Koorkerk, het Zeeuws Museum en de Abdijtoren: de ‘Lange Jan’.

Ooit kende de Middelburgse Abdij één kerkgebouw. Later kwamen er twee, of eigenlijk drie, kerken voor in de plaats. In de eerste helft van de veertiende eeuw verving men de oudste kerk door de Koorkerk.

Ook de Abdijtoren, de Lange Jan, dateert in oorsprong uit de veertiende eeuw. De Nieuwe Kerk stamt in haar huidige vorm en omvang uit het einde van de zestiende eeuw. De ruimte tussen de twee kerken, aan de voet van de Lange Jan, heet de Middenkerk of Wandelkerk

Wist je dat?

De Middelburgse Abdij een voor Nederland uniek complex is ! Bezoek ook de prachtige Kloostertuin met een fraai standbeeld van Hans Lipperhey, uitvinder van de telescoop in 1608.

Deel dit monument

Adres

Abdijcomplex 1, Middelburg

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrond informatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Museum
Oorspronkelijke functie:
Abdij
Bouwperiode:
1123 - 1963
Huidige functie:
Zetel Provinciebestuur en locatie Zeeuws Museum
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Middelburg