Monument

Baron Chassé – Sociëteit ‘De Vergenoeging’

Adres

Gortstraat 30, Middelburg

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Gortstraat 30 is ontstaan uit de samenvoeging van twee oudere panden. Bij de verbouwing van 1745, in opdracht van burgemeester Van Visvliet, kreeg het pand zijn huidige gevel en werd het interieur gewijzigd en gedecoreerd in rococo (Lodewijk XV) stijl.

De verbouwing van 1745 was vooral gericht op uiterlijk vertoon. Vanaf de achterzijde is te zien dat alleen een ondiep voorgedeelte aan de straat werd vervangen en dat de twee oude, samengevoegde huizen daarachter gewoon bleven staan. De voorkamer aan de linkerzijde kreeg een rijke schouw en de lange gang werd voorzien van een marmeren vloer en stucwerkdecoratie in rococo stijl.

De representatieve vertrekken kwamen aan de achterzijde te liggen met als hoogtepunt de aanleg van de tuinzaal. Deze werd voorzien van betimmerde wanden met wandbespanning. De schouwpartij is buitengewoon monumentaal en vertoont invloed van de barokstijl uit de Zuidelijke Nederlanden. Het houten plafond is versierd met snijwerk in rococo stijl.

Het huis is in zijn huidige staat 30 meter diep. Aan de achterzijde bereikt het een breedte van maar liefst 22 meter doordat het als het ware om de achtergevels van de buurpanden heen grijpt. De gevel is uitgevoerd in late Lodewijk XIV stijl met hardsteen en zeer fijn metselwerk van rode baksteentjes rond de vensters.

Na een kleine honderd jaar in het bezit van deze familie te zijn geweest, ging het huis in eigendom over aan luitenant-generaal David Hendrick baron Chassé (1765-1849). Deze was zeer populair als verdediger van het fort Antwerpen.

Het gebouw draagt zijn naam draagt nog steeds. Sinds 1929 is het pand eigendom van de vereniging “Hendrick de Keyser”. Na een bestemming als woonhuis en hotel-restaurant is sinds 1985 de Sociëteit de Vergenoeging de huurder. Het interieur is zeer de moeite waard. Zo is er bijzonder rijk stucwerk in een vroege Lodewijk XV stijl en zijn er fraaie schouwen, betimmeringen en plafondbeschilderingen. Ook de gevel, de kapconstructies en de achtertuin annex gietijzeren veranda (1870) hebben monumentale waarde. De moerbei(boom) en het beeld Heracles dateren uit de 18e eeuw

Deel dit monument

Adres

Gortstraat 30, Middelburg

Achtergrondinformatie

Type monument:
Woonhuis
Oorspronkelijke functie:
Patriciërshuis
Bouwperiode:
1750
Huidige functie:
Herensociëteit
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Middelburg