De opdrachtgever voor de bouw van het pand was de beroemde Jacob Trip, die later samen met zijn broer het Trippenhuis in Amsterdam heeft laten bouwen.
In 1733 zijn de twee aangrenzende panden samengevoegd en kreeg het pand aan de Wolwevershaven zijn huidige uitstraling. Rond 1780 gaf Pompejus Hoeufft, secretaris van de stad, de opdracht voor de bouw van de ronde Maaskamer. Een bijzondere ruimte met hoge ramen en uitzicht op het drukst bevaren rivierenknooppunt van Europa. Deze kamer is geheel in Lodewijk XVI-stijl bewaard gebleven. Schilderijen van Cornelis Kuipers (1739-1802) en zijn Dordtse tijdgenoten sieren de verschillende kamers.
Met de transformatie naar een sfeervol huismuseum en de openstelling van het pand in 2011 is de droom van de laatste bewoners uitgekomen. Wie over de drempel van dit knusse museum stapt gaat terug in de tijd van de gegoede burgerij aan het eind van de achttiende eeuw.
Open Monumentendagen 2020:
De eerste indruk van het Dordts Patriciërshuis -voormalig woonhuis- is er één van huiselijkheid. Vanuit de zomerkeuken heeft u een prachtig uitzicht over het drukst bevaren drierivierenpunt van Europa waar de Oude Maas, Noord en Merwede samen komen. In de kelder is de film “Het ontstaan van het Koninkrijk te zien”.