Monument

Fatima Huis

programma
Za
1 activiteit

Adres

Coenraad Abelsstraat 31 A, Weert

In het kort

  • Ontwerp van Pierre Weegels
  • Grootste marmermozaïek van Hugo Brouwer
  • 'Het zonnewonder van Fatima' van Charles Eijck

Openingstijden

za 12 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

De eerste steen van deze voormalige Fatimakerk werd gelegd op 19 april 1954 en de kerk werd ingezegend op 25 maart 1955. Architect is Weertenaar Pierre Weegels, ook bekend van wederopbouwcomplex de Lichtenberg. De plattegrond van de kerk heeft een kenmerkende uitwaaierende vorm. Aannemer is P.M. Gijbels en Zoon uit Weert geweest.

De kerk is in 2011 aan de eredienst onttrokken. In juni 2014 is de kerk overgegaan in particuliere handen. De doelstelling van het Fatima Huis is om het voormalige kerkgebouw te gebruiken voor maatschappelijke doeleinden, vooral sociale, educatieve en culturele activiteiten. Sinds 2019 zijn hier op zondag de diensten van de Eritrese christelijk-orthodoxe kerk. Op deze manier wordt er een waardige herbestemming geven aan de kerk.

Het gebouw is met hulp van de provincie Limburg grondig gerestaureerd. De Fatima Kapel is als devotiekapel gehandhaafd en op deze mooie dag ook geopend. Binnen in de voormalige kerk vind je vele symbolen die met de oorspronkelijke functie te maken hebben. Boven de hoofdentree verbeeldde Charles Eijck het Zonnewonder van Fatima.

In het marmermozaïek in de apsis zie je allerlei symbolen die met het christelijk geloof te maken hebben. Door de hele voorstelling is een grote golf het symbool van de tijd. Daarin zwemmen vissen, dit zijn de zielen van de mensen. Op het water het scheepje van Petrus, dat net als de kerk worstelt met het kwaad en de dood. Christus is de redder in de nood. Helemaal rechts is de duivel afgebeeld als een grote slang

Leermonument

In het marmermozaïek van Hugo Brouwer zie je allerlei symbolen die met het christelijk geloof te maken hebben. Door de hele voorstelling is een grote golf het symbool van de tijd. Daarin zwemmen vissen, dit zijn de zielen van de mensen. Op het water het scheepje van Petrus, dat net als de kerk worstelt met het kwaad en de dood. Christus is de redder in de nood. Helemaal rechts is de duivel afgebeeld als een grote slang.

Wist je dat?

Deze voormalige kerk wordt ook wel de kerk van het sleutelgat genoemd. Dat komt door de vorm van de plattegrond.

Deel dit monument

Adres

Coenraad Abelsstraat 31 A, Weert

In het kort

  • Ontwerp van Pierre Weegels
  • Grootste marmermozaïek van Hugo Brouwer
  • 'Het zonnewonder van Fatima' van Charles Eijck

Openingstijden

za 12 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Kerk
Architect:
Pierre Weegels
Bouwperiode:
1954-1955
Huidige functie:
Sociaal cultureel ontmoetingscentrum
Monument status:
Gemeentelijk monument

Activiteit bij dit monument

bekijk alle monumenten in
Weert
Instagram
Hashtag #OMDWeert2020