Monument

Galerie TroosT, vm. gemeentehuis Ten Boer

Programma
Zo
1 activiteit
Speciale aandacht voor folkloriste Line Huizenga-Onnekes

Adres

Stadsweg 43, Ten Boer

In het kort

  • Tentoonstelling Knipwerk met en over de papierkunstverzameling van Line Huizinga-Onnekes.
  • Zondag 13.00 en 15.00: flitslezing over Line Huizenga-Onnekes - volksverhalen en knipselkunst.

Openingstijden

zo 10 sep. 12:00 - 17:00

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Het gemeentehuis werd in 1911 gebouwd naar tekeningen van de gemeentearchitect Simon Blokzijl. In veel opzichten, zowel wat detaillering als indeling betreft, lijkt het verrassend op een aantal andere gemeentehuizen in de provincie Groningen, die ontworpen zijn door andere bouwmeesters. De stijl is een mengeling van neoromaans en neorenaissance in een vereenvoudigde vorm. De licht geschilderde lateien, blokken en lijsten van natuursteen werden vaak uitgevoerd in het goedkopere beton zonder dat dit opviel. In de jaren ’50 en ’60 zijn al deze gemeentehuizen gerenoveerd om ze aan te passen aan de eisen van de tijd. Daarbij zijn veel authentieke details, vooral binnen, vervangen door de strakke zakelijkheid van het nieuwe kantoorideaal. In het geval van Ten Boer werd deze verbouwing ook ingegeven door constructieve redenen. Door het scheefzakken van het gebouw in de natte klei, moesten fundamenten en vloeren worden aangepast en verstevigd. Dit gemeentehuis van de kleinste gemeente van Groningen heeft de grootste afmetingen, maar het is dan ook het enige met een inpandige conciërgewoning, met een eigen ingang (nummer 45) en trap. Natuurlijk werd bij de bouw nog geen rekening gehouden met een badkamer of aparte slaapkamer voor de bode. Hij sliep in een bedstee en waste zich bij de gootsteen.

Volgens de overlevering is het gebouw opgetrokken op een stuk grond tegenover het café Het Oude Raadhuis, dat de caféhouder voor een symbolisch bedrag daartoe verkocht. Misschien probeerde hij hiermee nog iets van de klandizie te behouden, want zijn café had lange tijd als Raadszaal dienst gedaan. Nadat de gemeente in 1977 het gemeentehuis verruild had voor een gerestaureerde antieke boerderij, werd het gebouw bewoond door de familie Venema, die het kruisraam in renaissancestijl toevoegde aan de voormalige raadszaal.
De volgende bewoner bouwde in de voormalige secretarie een compleet zwembad met sauna, dat door de huidige bewoners weer is gedempt. De alleen van buitenaf toegankelijke arrestantenkelder (gevangenis) is weer in oude toestand hersteld. Op het plafond bevinden zich nog ingekraste namen van arrestanten uit 1945. De monumentale hal met trappenhuis en de raadszaal dient nu als expositieruimte voor galerie TroosT.

Levend Erfgoed

Het thema van Open Monumentendag is dit jaar Levend Erfgoed; immaterieel erfgoed met in Groningen en Ten Boer ook specifiek aandacht voor oude volksverhalen. In Ten Boer zal op Open Monumentendag speciale aandacht worden besteed aan Line Huizenga-Onnekes.

Hoewel Line Onnekes natuurlijk direct verbonden is met Oude Volksverhalen en gebruiken, willen we nu de aandacht richten op haar studie en verzameling van de Papierknipkunst. Van 12 mei tot 25 juni is er een tentoonstelling geweest, die hierover ging met als startpunt de lancering van de website: www. juweeltjesvanknipkunst.nl, de titel van haar manuscript.  Daarnaast is op deze website het werk van Wiecher Tjeert Lever te vinden, met wie zij samenwerkte.

Veel van het werk van deze tentoonstelling is op open monumentendag nog steeds te zien, hopelijk aangevuld met werk van W. T. Lever.

 

‘Het verhaal van De Koffer’ 

Line Huizenga- Onnekes, de Folkloriste uit Ten Boer heeft vele volksverhalen aan de vergetelheid ontrukt en in boekvorm nagelaten. Maar ze was nog niet klaar. Naast haar sterfbed stond in 1956 een koffer vol met verhalen over de levens en werken van Knipkunstenaars in Nederland en Europa. Van eenvoudige boeren tot adellijke heren.

 Jan Peter Verhave kreeg de koffer in 1983 door de erfgenamen toevertrouwd en nam veel van deze verhalen over in zijn boek Geknipt! Geschiedenis van de Papierknipkunst in Nederland. Er zat nog veel meer in die koffer. Wat? Dat komt hij vertellen op zondag 10 september om 13.00 en 15,00 uur in twee korte lezingen met lichtbeelden.

Deel dit monument

Adres

Stadsweg 43, Ten Boer

In het kort

  • Tentoonstelling Knipwerk met en over de papierkunstverzameling van Line Huizinga-Onnekes.
  • Zondag 13.00 en 15.00: flitslezing over Line Huizenga-Onnekes - volksverhalen en knipselkunst.

Openingstijden

zo 10 sep. 12:00 - 17:00

Achtergrondinformatie

Type monument:
Openbaar gebouw
Oorspronkelijke functie:
Gemeentehuis
Huidige functie:
Woonhuis en galerie
bekijk alle monumenten in
Ten Boer