Monument

H. Maria Magdalena parochie

Za
1 activiteit

Adres

Kalf 160, Zaandam

Openingstijden

za 14 sep. 10:00 - 17:00

De kerk is gebouwd in neogotische stijl naar ontwerp van de architect A.A.J. Margry. Het oorspronkelijke karakter van de kerk is bijzonder gaaf bewaard gebleven, zowel wat exterieur als interieur betreft. Het is een fraai voorbeeld van 19e eeuwse neogotiek, die gepaard ging met de herrijzenis van het katholicisme in Nederland.

De kerk is officieel gewijd aan de H. Maria Magdalena. De kerk en pastorie staan enkele tientallen meters terug uit de rooilijn, met daarvoor een aangelegde tuin, die van de openbare weg wordt afgescheiden door een smeedijzeren spijlen hek. In deze tuin staat op een bakstenen voetstuk een beeld van Christus Koning uit 1946, van de hand van F. Balendong. Achter de kerk ligt de begraafplaats. Deze is iets ouder dan kerk en pastorie en is in 1882 door A.C. Bleys ontworpen. De relatie met Bleys liep stuk, zodat hem de bouw van de kerk niet werd gegund.

De geschiedenis van de parochie gaat terug tot tenminste 1655. In dat jaar werd meester Jacob Rosant benoemd tot priester in ’t Kalf. Hij kerkte aanvankelijk in boerderijen, maar kocht later het vleethuis in het Haaldersbroek dat als schuilkerk ’t Kalf zou gaan functioneren. In 1730 werd op dezelfde plaats een nieuwe schuilkerk ‘De Spijker’ gebouwd. Deze schuilkerk werd bij de bouw van de huidige kerk in 1886 afgebroken. De eerste steen voor de kerk werd op 6 mei 1886 gelegd.

Ter herinnering daaraan is rechts, bij het Jozefaltaar een gedenksteen ingemetseld met de tekst:
‘PRIM. LAPIO POSUIT / JAC. HERM. KAPPEL¬HOF / DECAN PURMER / A.D. MDCCCLXXXVI VI DIES MAJI’.

Deel dit monument

Adres

Kalf 160, Zaandam

Openingstijden

za 14 sep. 10:00 - 17:00

Activiteit bij dit monument

bekijk alle monumenten in
Zaandam
Instagram
Hashtag #