Fotograaf: Van den Pol Electrotechniek, Zendgebouw IJsselstein, George, Nozema,
Monument

Het Zendstation

Programma
Za
Zo
Bijzondere kunstexpositie, lezingen en aandacht voor de historie en de toekomst van het gebouw. Voor een bezoek aan dit monument is reserveren verplicht.

Adres

Biezendijk 3, IJsselstein

In het kort

  • Expositie Kunstcafé Mi Casa Su Casa in samenwerking met Kunstcafé IJsselstein
  • Rondleidingen en lezingen

Openingstijden

za 11 sep. 10:00 - 17:00
zo 12 sep. 10:00 - 17:00
Reserveren...

Achtergrond informatie uitklap icoon

Het Zendstation wordt gekenmerkt door een lange geschiedenis in radio en tv. Het iconische Rijksmonument uit 1939 en het omliggende terrein zal in de toekomst een nieuwe bestemming krijgen. Tot die tijd is het gebouw beschikbaar voor het organiseren van bijeenkomsten.

Kunst in het Zendstation

Tijdens het landelijke open monumentenweekend op 11 en 12 september 2021 zet Het Zendstation zijn monumentale deuren nog één keer voor iedereen open. Liefhebbers van de historie van het uitzenden van radio in Nederland, van bijzondere gebouwen in Dudok stijl, maar ook liefhebbers van kunst zijn van harte welkom.

In samenwerking met Het Kunstcafé uit IJsselstein wordt een veelzijdig programma ontwikkeld. Het Kunstcafé is een lang bestaand samenwerkingsverband van een groep kunstenaars uit IJsselstein. Tijdens het open monumentenweekend zal de twee jaarlijkse expositie van Het Kunstcafé plaatsvinden in het monumentale Zendstation: KiHZ (Kunst in Het Zendstation).

Het thema van de nationale monumentendag 2021 is ‘inclusie’ met de slogan ‘mijn monument is jouw monument’. Een vrije vertaling van ‘Mi casa, Su casa’, waarbij gastvrijheid en openheid centraal staan. De kunstenaars gaan bij het ontwerpen van de expositie uit van de mogelijkheden die het iconische Zendstation biedt voor individuele en samenwerkende kunstenaars. Een aantal kunstenaars verbindt hun collecties aan het landelijke thema en presenteert deze in stijlkamers, ruimtes in ruimtes en een wunderkammer.

Klik hier voor een overzicht van de deelnemende kunstenaars.

Via een eenrichtingsroute wordt u door het pand geleid langs alle kunstenaars en door alle ruimtes van het gebouw. We hanteren hier geen vaste tijdsplanning voor dus u mag over de route zo lang doen als u wilt. Aan het einde van de tour door het gebouw is een café waar diverse drankjes en versnaperingen te verkrijgen zijn.

Naast de kunstexpositie wordt ook een programma met lezingen door gastsprekers samengesteld waarbij er aandacht is voor de historie van het gebouw.

Programma Lezingen & Rondleiding

Zaterdag 11 september
12.00 uur Lezing Gesamtkunstwerk Aldwin Kroeze
14.00 uur Lezing Het Zendstation in zijn omgeving Bart Rietveld

 

Zondag 12 september
11.00 uur Rondleiding KUNST in Het Zendstation Margot Langelaan
12.00 uur Lezing Gesamtkunstwerk Aldwin Kroeze
13.00 uur Rondleiding KUNST in Het Zendstation Margot Langelaan
14.00 uur Lezing Vrouwengevangenis Albanië Bernadet de Prins
15.00 uur Rondleiding KUNST in Het Zendstation Margot Langelaan

Klik hier voor meer informatie over de inhoud van de lezingen en rondleiding.

Graag ontvangen wij uw aanmelding onder vermelding van uw naam en aantal personen voor de lezingen en de rondleidingen per email naar [email protected]. Geeft u de dag en tijd aan ons door?

Voor iedereen die na het bezoeken van het hoofdgebouw nog niet genoeg heeft is ook de atoombunker opengesteld. Waar een expositie over het zendverleden is te zien.

Bezoekadres
Het Zendstation
Biezendijk 3
3412 KB Lopikerkapel

 

Mijn monument is jouw monument

Het thema van de nationale monumentendag 2021 is ‘inclusie’ met de slogan ‘mijn monument is jouw monument’. Een vrije vertaling van ‘Mi casa, Su casa’, waarbij gastvrijheid en openheid centraal staan. De kunstenaars gaan bij het ontwerpen van de expositie uit van de mogelijkheden die het iconische Zendstation biedt voor individuele en samenwerkende kunstenaars. Een aantal kunstenaars verbindt hun collecties aan het landelijke thema en presenteert deze in stijlkamers, ruimtes in ruimtes en een wunderkammer.

Deel dit monument

Adres

Biezendijk 3, IJsselstein

In het kort

  • Expositie Kunstcafé Mi Casa Su Casa in samenwerking met Kunstcafé IJsselstein
  • Rondleidingen en lezingen

Openingstijden

za 11 sep. 10:00 - 17:00
zo 12 sep. 10:00 - 17:00
Reserveren

Achtergrond informatie

Type monument:
Archeologisch monument
Oorspronkelijke functie:
Het Zendstation wordt gekenmerkt door een lange geschiedenis in radio en tv. In 1935, in opdracht van Nozema gebouwd. In 1940, nog voor oplevering, bezet door de Duitsers. Nu een Rijksmonument. Maak kennis met de rijke historie en het unieke karakter van dit pand. Laat je meevoeren door het verhaal van bezetting tot vrijheid en de ontwikkeling van radio en tv. Een karakteristiek gebouw in het polderlandschap. Stap binnen in de jaren ’70 wanneer je de bunker betreedt. Een bijzonder object en gekenmerkt door mooie verhalen. Vanaf het dak is er een weids uitzicht over het polderlandschap.
Architect:
B.A. Verhey
Bouwperiode:
1935
Huidige functie:
Het iconische Rijksmonument en het omliggende terrein zal in de toekomst een nieuwe bestemming krijgen. Tot die tijd is het gebouw beschikbaar voor het organiseren van bijeenkomsten. Een unieke kans. De kleinschaligheid en exclusiviteit van het gebouw maken het op dit moment een perfecte Coronaproof locatie. Hier kom je op een veilige manier samen op een andere frequentie en ben je zonder stoorzenders even helemaal los van de buitenwereld. Bied gasten een exclusieve beleving en laat ze op een andere frequentie met zichzelf, elkaar en de omgeving verbinden.
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
IJsselstein
Instagram
Hashtag #OMD2021