Fotograaf: Molen de Nijverheid Stramproy
Monument

Molen De Nijverheid of Molen van Nijs

programma
Zo
Deelnemer aan de 3e Grenzeloze Molendag

Adres

Veldstraat 54, Stramproy

In het kort

  • Instructiemolen voor de opleiding tot vrijwillig molenaar
  • Omringd door molentuin
  • Stenen bovenkruier

Openingstijden

zo 13 sep. 11:00 - 17:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

In Stramproy staat een stenen beltmolen ‘De Nijverheid’ anno 1903, gelegen op de hoek van de Veldstraat – St.-Jozefstraat.

De molen is eigendom van de gemeente Weert en in beheer bij Molenstichting Weerterland. In de volksmond staat deze molen bekend als de Nijsmolen, genaamd naar de vroegere molenaars en eigenaars familie Nijs.

De huidige mulders zijn Geert Hannen, Jack Leijssen, Mark Lamerikx, Rob Niens en Paul Horstman.

De molen draait en maalt regelmatig en wordt daarnaast ook gebruikt als instructiemolen voor de opleiding tot vrijwillige molenaar. Deze wordt verzorgd door het Gilde van Vrijwillige molenaars. Voor deze opleiding wordt de molen tweewekelijks vooral op zaterdagen gebruikt. Tientallen molenaars hebben de voorbije jaren op de Nijsmolen hun opleiding gevolgd.

Leermonument

Ook onze windmolen is een leermonument. Je leert over diverse technieken in de molen, zoals alle bewegende onderdelen, maar je leert ook veel over het weer. Een windmolen heeft wind nodig om te draaien. Maar wanneer waait het, hoe hard waait het, waar komt de wind vandaan? Staat de molen goed op de wind, dan moet er zoveel mogelijk kracht uit worden gehaald. Hoe doe je dat? Je leert wat je moet doen als de wind verandert, als het harder of minder hard gaat waaien, maar ook wat je moet doen als de wind uit een andere richting komt. Een molenaar kijkt veel naar de wolken. Kijk jij eens naar de wolken: wat zie je dan? Is er regen opkomst? Of onweer? Wat voorspellen de wolken en wat zou de molenaar dan moeten doen?

Wist je dat?

Aan de stand van de wieken kun je zien of de molenaar even thuis is lunchen of dat er feest is. Meer weten? Vraag het de molenaars.

Deel dit monument

Adres

Veldstraat 54, Stramproy

In het kort

  • Instructiemolen voor de opleiding tot vrijwillig molenaar
  • Omringd door molentuin
  • Stenen bovenkruier

Openingstijden

zo 13 sep. 11:00 - 17:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Molen
Oorspronkelijke functie:
Molen
Bouwperiode:
1903
Huidige functie:
Molen
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Stramproy
Instagram
Hashtag #OMDWeert2020