Monument

Molukse Kerk Hoogkerk

Programma
Za
De Molukse Kerk in Hoogkerk is het recentste monument van Groningen. Het vrij sobere gebouw is één van de laatste nog bestaande kerkgebouwen van de eerste generatie Molukkers in Nederland. Voor de Molukse gemeenschap in Hoogkerk is het gebouw hét centrum van samenkomst op cultureel en religieus gebied. U wordt welkom geheten met lekkere hapjes en een uitleg over het gebouw en de geloofsbelijdenis.

Adres

Willem Alexanderstraat 5, Hoogkerk

In het kort

  • Molukse hapjes
  • Powerpointpresentatie over de Molukse Evangelische Kerk in Hoogkerk
  • Rondleidingen door het gebouw

Openingstijden

za 11 sep. 10:00 - 17:00

Praktische informatie

Zondag om 13.00: Open Kerkdienst Molukse Evangelische Kerk

Achtergrond informatie uitklap icoon

De eerste Molukkers die in Hoogkerk kwamen te wonen komen uit verschillende kampen, onder andere uit Kamp Nuis, Kamp Oranje, Kamp Ybenheer, Kamp De Wittepaal, Kamp Geesbrug en Kamp Schattenberg. Toen de Molukkers in Hoogkerk kwamen te wonen hadden zij geen gebedshuis zoals nu. Nee, zij moesten toen van een gebouw van de Baptistengemeente aan de Margrietstraat gebruik maken. In 1961 mocht uiteindelijk een kerk gebouwd worden voor de Molukkers. In juni 1962 mochten ze het in gebruik nemen. Het kerkgebouw is op 30 juni 1962 officieel geopend door wijlen Pdt. Tutuarima.

Het kerkgebouw is een opvallend en ingetogen gebouw, sober en doelmatig. De sobere uitvoering is kenmerkend voor de bouwperiode. In de wederopbouwperiode was sprake van schaarste van de beschikbare middelen. De kerk staat middenin de Molukse woonwijk en er was (en is) sprake van een nauwe maatschappelijke, sociale en religieuze verbondenheid tussen kerk en wijk. De kerk heeft een hoge zeldzaamheidswaarde in cultuurhistorisch en functioneel opzicht. Er zijn nog slechts enkele Molukse kerken uit de eerste bouwfase in Nederland bewaard gebleven.

Het kerkgebouw heeft 55 jaar lang geen naam gehad. Het stond altijd bekend als ‘De Molukse kerk in Hoogkerk’. In 2017 wordt besloten het kerkgebouw de naam ‘Gethsémane’ te geven. Voor de Molukse Evangelische Kerk in Hoogkerk heeft deze naam een diepere betekenis, omdat ze vele worstelingen moest meemaken en de naam  Gethsémané daarom zeer toepasselijk is.

Bron / Meer informatie: Geredja Indjili Maluku Hoogkerk – geschiedenis

 

Iedereen Welkom

De Molukse Kerk in Hoogkerk is het recentste monument van Groningen. Het vrij sobere gebouw is één van de laatste nog bestaande kerkgebouwen van de eerste generatie Molukkers in Nederland. Voor de Molukse gemeenschap in Hoogkerk is het gebouw hét centrum van samenkomst op cultureel en religieus gebied. Op Open Monumentendag bent u ook van harte welkom. U wordt welkom geheten met lekkere hapjes en een uitleg over het gebouw en de geloofsbelijdenis.

Wist je dat?

Een bezoek aan de Molukse Kerk kunt u 's middags goed combineren met een bezoek aan De Olle Kerk in Hoogkerk, de Zuidwendinger molen in Vierverlaten en de kerk van Leegkerk.

Deel dit monument

Adres

Willem Alexanderstraat 5, Hoogkerk

In het kort

  • Molukse hapjes
  • Powerpointpresentatie over de Molukse Evangelische Kerk in Hoogkerk
  • Rondleidingen door het gebouw

Openingstijden

za 11 sep. 10:00 - 17:00

Praktische informatie

Zondag om 13.00: Open Kerkdienst Molukse Evangelische Kerk

Achtergrond informatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Kerkgebouw en ontmoetingscentrum
Bouwperiode:
1962
Huidige functie:
Kerkgebouw en ontmoetingscentrum
Monument status:
Gemeentelijk monument
bekijk alle monumenten in
Hoogkerk
Instagram
Hashtag #omdgroningen21