Monument

St.-Annamolen Keent

Programma
Za
Zo
4 activiteiten
Deelnemer aan de 4e Grenzeloze Molendag

Adres

Keenterstraat 1A, Weert

In het kort

  • Interactieve expositie 'Molens worden Groot'
  • Voeltafel voor visueel beperkten
  • Via webcam is het molenwerk vanaf de begane grond te volgen

Openingstijden

za 11 sep. 10:00 - 17:00
zo 12 sep. 10:00 - 17:00
Reserveren...

Praktische informatie

Ook rondleidingen in het Turks en Marokkaans

Achtergrond informatie uitklap icoon

De in 1911/1912 door Toon Timmermans met delen van de Clercxmolen gebouwde Sint Annamolen aan de Keenterstraat/Bocholterweg is een markante molen.

De naar het westen toe wit bepleisterde molen valt van ver in het landschap van Weert-Zuid op. Dit komt ook door de rood-wit-blauwe beschildering van de poorten en van het Oud Hollandse wieksysteem. Opvallend is de voor deze molen erg grote molenkap die plaats biedt aan een voor de molen eigenlijk té groot bovenwiel.

De Anna Molen Keent is een molen waar verleden, heden en toekomst elkaar op een leerzame wijze treffen en versterken. Deze beltkorenmolen en zijn vrijwilligers zijn een ambassadeur voor het Levend Erfgoed waar anno 2020 met veel enthousiasme het Verhaal over de Molens wordt verteld. Een verhaal dat niet alléén gaat over erfgoed, oude technieken en tradities. De molenvrijwilligers vertellen ook over zaken als het oude ambacht van de molenaar, over weer en windenergie, duurzaamheid, biodiversiteit, gezonde voeding en respectvol omgaan met natuurlijke hulpbronnen en het waardevolle landschap.

De molen is een ontmoetingsplek en met de vele verschillende, ook culturele, activiteiten die er worden georganiseerd een populaire bestemming.

Miên monumênt és eur monumênt

“Mijn, jouw, ónze molen”, is onze vertaling op de Annamolen Keent van het thema ‘Mijn monument is jouw monument’. De Annamolen van Keent brengt dit jaar de gastvrijheid die dit thema uitstraalt, nadrukkelijk in de praktijk. Dat doen we met rondleidingen (ook in het Turks en Marokkaans), een speciale voeltafel voor mensen met een visuele beperking, voorbeeld-lessen Junior Molenaar voor jongeren en tal van andere activiteiten.

Wij nodigen iedereen uit met ons mee te komen ervaren hoe de Annamolen van Keent mijn, jouw, ónze molen is.

De Sint Annamolen staat al sinds 1911/1912 op de hoek van de Keenterstraat en de Bocholterweg aan de zuidelijke stadsrand van Weert. Een markante molen die niet alléén van buiten mooi is om te bekijken. Want achter de, deels wit bepleisterde, muren gaat veel indrukwekkende techniek schuil. Wieken, as, spil, wielen, touwen, kettingen, molenstenen: een molen is een en al techniek en beweging. Kom zelf kijken naar dit staaltje van eeuwenoud technisch vernuft. Een toonbeeld van duurzaamheid.

Een molen is dan ook niet zomaar een ding. Een molen leeft, heeft een ziel, een karakter. Een molen heeft ook een eigen wil. Als de molen draait en maalt, hoor je het kraken, ruik je de molenstenen en voel je de kracht van de wind. De molen praat dan met de molenaar.

Dát gevoel, die ervaring, willen wij als vrijwilligers van de Annamolen ook graag onze gasten laten ervaren. Kom met ons luisteren naar dit Verhaal van de Molen. Misschien wordt ónze molen dan ook een beetje (of helemaal) jouw molen.

Wist je dat?

Bij de bouw van de Sint Annamolen zijn onderdelen gebruikt van de Clerxmolen. Die molen stond aan de Stationsstraat in Weert. Meer weten? Vraag het de molenaars.

Deel dit monument

Adres

Keenterstraat 1A, Weert

In het kort

  • Interactieve expositie 'Molens worden Groot'
  • Voeltafel voor visueel beperkten
  • Via webcam is het molenwerk vanaf de begane grond te volgen

Openingstijden

za 11 sep. 10:00 - 17:00
zo 12 sep. 10:00 - 17:00
Reserveren

Praktische informatie

Ook rondleidingen in het Turks en Marokkaans

Achtergrond informatie

Type monument:
Molen
Oorspronkelijke functie:
molen
Bouwperiode:
1911/1912
Huidige functie:
Molen, opleidingslocatie vrijwillig molenaars
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Weert
Instagram
Hashtag #OMDWeertBocholt2021