Monument

Watertoren Buitenlust

Za
Zo
Ook buiten de Open Monumentendagen om is het monument grotendeels te bekijken. Tijdens de openingsuren van het restaurant (zaterdag en zondag van 10.00 tot 21.00 uur) bent u er van harte welkom.

Adres

Kromme Zandweg 80, Dordrecht

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 17:00
zo 10 sep. 12:00 - 17:00

Praktische informatie

gratis toegankelijk

Achtergrondinformatie uitklap icoon

De geheel in beton opgetrokken watertoren aan de rand van wijk Dubbeldam is in 1916 gebouwd naar een ontwerp van Visser en Smit te Papendrecht. Het zeskantige tentdak was van oorsprong afgewerkt met een bepleistering in zandsteenkleur door toevoeging van gemalen zandsteen.

Open Monumentendagen 2023:

De oude Watertoren van Dubbeldam (1916, Visser & Smit Hanab), was een van de eerste geheel uit beton gebouwde torens van Nederland. Sinds de duurzame verbouwing in 2000 is de toren geopend voor publiek en kan er vanaf de zevende etage worden genoten van het uitzicht over de polders richting de Biesbosch.

Levend Erfgoed

“De Watertoren van Dubbeldam heeft vanwege haar originele functie altijd in dienst gestaan van de bewoners er omheen en als zendmast zich nog ingezet voor het nationaal belang. Sinds de geheel duurzame verbouwing in 2000 hebben meerdere biologische en/of duurzame ondernemingen haar thuis mogen noemen. Nu is de gehele toren in gebruik als Hotel & Restaurant waar dagelijks nog wordt stilgestaan bij hen die ons voorgingen en het leven van nu wordt gevierd. Vanuit de hele wereld gebruiken mensen de Watertoren als uitvalsbasis voor een ontdekkingstocht door het Nationaal Park de Biesbosch, het cultuur-historisch rijke landschap en natuurlijk de monumentale Stad Dordrecht.”

Deel dit monument

Adres

Kromme Zandweg 80, Dordrecht

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 17:00
zo 10 sep. 12:00 - 17:00

Praktische informatie

gratis toegankelijk

Achtergrondinformatie

Type monument:
Industrieel erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Watertoren
Architect:
Visser & Smit Hanab
Bouwperiode:
1916
Huidige functie:
Hotel en restaurant
Monument status:
Gemeentelijk monument
bekijk alle monumenten in
Dordrecht