Nieuws

Open Monumentendag Duurzaamheidsprijs

Het thema van Open Monumentendag (OMD) 2022 is Duurzaamheid. Daarom neemt de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed samen met het Nationaal Restauratiefonds en Nederland Monumentenland het initiatief voor de OMD Duurzaamheidsprijs. Hiermee willen we een monument belonen dat toonbeeld is van verduurzaming. Zo’n monument voordragen kan tot en met 1 juni.

Stimulans
Wat maakt een verduurzaamd monument tot toonbeeld? Dat kan zijn vanwege de gebruikte technieken, maar ook vanwege een voorbeeldige samenwerking tussen eigenaar, gemeente, architect en aannemer. Het zijn voorbeelden die een stimulans zijn voor andere monumenteigenaren en erfgoedprofessionals.

Groene Sleutel
Uit alle inzendingen kiest de jury drie finalisten. Vervolgens wordt aan het publiek gevraagd om via een poll op erfgoedstem.nl de voorkeur aan te geven voor een van de drie genomineerden. Erfgoedprofessionals doen hetzelfde tijdens een expertmeeting op het openingsevent van de Open Monumentendag op 8 september. ’s Avonds wordt de uiteindelijke winnaar bekend gemaakt. Deze krijgt tijdens de feestelijke opening van Open Monumentendag 2022 de OMD Groene Sleutel uitgereikt: een beeldje dat speciaal voor deze gelegenheid wordt gemaakt. In de jury zitten Susan Lammers, directeur Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Kees-Jan Dosker, directeur Nationaal Restauratiefonds en Harald de Boer, directeur Nederland Monumentenland.

Criteria voor nominatie

  • Het monument is niet langer dan vijf jaar geleden verduurzaamd.
  • Bij de verduurzamingsmaatregelen zijn state-of-the-art technieken gebruikt.
  • Alle betrokken partijen, onder wie opdrachtgever, gemeente, adviseur(s), architect, aannemer, financier en leveranciers hebben op voorbeeldige wijze samengewerkt.
  • Er is gebruikgemaakt van alle relevante kennis die beschikbaar is.

Deelname
Zowel professionals als erfgoedadviseurs, architecten en aannemers kunnen het monument van hun voorkeur voordragen via dit formulier. Ook is het mogelijk voor een kandidaat om zichzelf in te schrijven. In dat geval vragen we twee referenties toe te voegen. Inschrijven is mogelijk tot en met 1 juni 2022.

Deel dit nieuws