Tips 2022 duurzaam duurt het langst: Kastelen

Op deze pagina staat een overzicht met tips over kastelen die wij aanbevelen om te bezoeken tijdens de Open Monumentendag. Naast deze 5 tips zijn er nog meer veel meer kastelen geopend op 10 en 11 september. Wil je weten welke? Klik hier

Kasteel Loevestein (Zaltbommel)

Dit jaar zal Slot Loevestein voor het eerst meedoen aan Open Monumentendag. Op zaterdag 10 september is er gratis toegang tot de vesting, het kasteel én de tentoonstelling. Slot Loevestein is meer dan een stoer kasteel dat door ridder Dirc Loef van Horne in 1358 is gebouwd. Het was dé Staatsgevangenis van Nederland in de 17e eeuw en het was een belangrijke vesting in de Hollandse Waterlinie. Vandaag de dag is het een rijksmuseum. Wegens de verwachte drukte zijn er tijdsloten ingesteld voor deze dag. Je kunt via onderstaande link reserveren.

Klik voor meer informatie over een bezoek aan dit monument tijdens de Open Monumentendag op deze link

 

Het Markiezenhof (Bergen op Zoom)

Het Markiezenhof is een laatgotisch stadspaleis in Bergen op Zoom. Het was de residentie van de heren en later de markiezen van Bergen op Zoom.

Het paleis werd in 1485 gebouwd en is het oudste en tevens grootste stadspaleis van Nederland. Op zaterdag 11 en zondag 12 september is het paleis te bezoeken van 11:00 tot 17:00. Gedurende deze dagen is er ook een fototentoonstelling te bezichtigen door het paleis heen! Het thema is ‘’water’’ en de tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door FOBOZ.

Klik voor meer informatie over een bezoek aan dit monument tijdens de Open Monumentendag op deze link

 

Kasteel Assumburg (Heemskerk)

Het kasteel is in 1546 gebouwd en wordt omringd door een baroktuin. Momenteel is het kasteel in gebruik als Stayokay hostel.

Het kasteel Assumburg werd in 1546 gebouwd in Heemskerk en wordt omringd door een baroktuin, een smeedijzeren hek uit de 18e eeuw en twee gemetselde boogbruggen. Momenteel is het kasteel in gebruik als Stayokay hostel. Er zijn echter nog veel klassieke elementen, zoals de laatgotische gallerij aan de linkerzijde – zichtbaar. Op zondag 11 september is het kasteel van 10:00 – 16:00 uitsluitend onder begeleiding van een gids te bezichtigen. De rondleidingen starten elk uur.

Klik voor meer informatie over een bezoek aan dit monument tijdens de Open Monumentendag op deze link

 

Kasteel Biljoen (Velp)

Kasteel Biljoen is normaal niet toegankelijk voor het brede publiek, maar speciaal voor Open Monumentendag opent het kasteel tóch haar deuren op zaterdag 10 september van 10:00-17:00. Het kasteel, dat werd gebouwd in 1530 door Karel van Egmond, wordt omringd door een schitterend landgoed, die is gevuld met zeldzame plant- en diersoorten. Om dit monument te kunnen bezoeken is reserveren verplicht.

Klik voor meer informatie over een bezoek aan dit monument tijdens de Open Monumentendag op deze link

 

Floor ten Brink

Kasteel van Rhoon (Rhoon)

Het Kasteel van Rhoon is een versterkte donjon uit 1432, gebouwd door de familie van Duyvelant. Het kasteel bevindt zich in Rhoon-Noord en is omgeven door een Engelse tuin, een Baroktuin en het Kasteelbos.

Het kasteel van Rhoon werd in 1432 gebouwd door de familie van Duyvelant. Het kasteel is gelegen in Rhoon-Noord en is omgeven door een Engelse tuin, een Baroktuin en het Kasteelbos. Op zondag 11 september is het kasteel geopend van 11:00 – 17:00. Gedurende de dag zullen er rondleidingen worden gegeven in – en om het kasteel. Laat je verassen door de verhalen van de gids, die je meeneemt naar de pas ingerichte museumzaal, de klokkenzolder en andere bijzondere vertrekken!

Klik voor meer informatie over een bezoek aan dit monument tijdens de Open Monumentendag op deze link