Tips 2022: Molens

Op deze pagina staat een overzicht met tips over molens die wij aanbevelen om te bezoeken tijdens de Open Monumentendag. Naast deze 5 tips zijn er nog honderden molens geopend op 10 en 11 september. Wil je weten welke? Klik hier 

Krijtmolen d’Admiraal

Gelegen aan het Noordhollandschkanaal bij het voormalige dorp Buiksloot in Amsterdam-Noord staat Krijtmolen d’Admiraal. Een uniek rijksmonument dat zijn naam te danken heeft aan de eerste eigenaar, de negentigjarige weduwe Elisabeth Admiraal. De molen is de enige krijtmolen op windkracht ter wereld en is tevens de laatste molen die nog overeind staat van de veertien molens die ooit in dit gebied stonden. Bezoek dit bijzondere rijksmonument op zaterdag 10 en zondag 11 september. Vergeet vooral ook niet om te luisteren naar onze podcast over d’Admiraal!

Klik voor meer informatie over een bezoek aan dit monument tijdens de Open Monumentendag op deze link.

De Westerse molen (Nieuw Scheemda)

.

De mooi in het weidegebied gelegen poldermolen ‘Zeldenrust’, tegenwoordig ‘De Westerse molen’ genoemd, is een achtkante bovenkruier. De molen werd in 1862 gebouwd op de fundamenten van een afgebrande voorganger uit 1798.

Oorspronkelijk bemaalde de molen met zijn twee vijzels het waterschap Westerse Molenpolder (660 ha). Hij fungeert als hulpgemaal voor achtereenvolgens het stoomgemaal (1878), het dieselgemaal (1964) en het elektrische gemaal Roode Til (vanaf 1967).

Klik voor meer informatie over een bezoek aan dit monument tijdens de Open Monumentendag op deze link.

Jur Kuipers

Poldermolen de Eolus (Den Ham)

Poldermolen De Eolus is een achtkantige bovenkruier die in 1821 gebouwd werd om de Fransumerpolder te bemalen. De naam Aeolus verwijst naar de Griekse god van de Winden. Tot 1895 heeft de molenaar steeds in de molen gewoond, daarna kwam er een apart woonhuis bij de molen. De molen heeft in 1963 een grote restauratie ondergaan.
Bij voldoende wind gaat de molen draaien en water verplaatsen. In en bij de molen zijn meerdere molenmodellen en -onderdelen tentoongesteld voor bezichtiging.

Klik voor meer informatie over een bezoek aan dit monument tijdens de Open Monumentendag op deze link

 

Kilsdonkse molen (Heeswijk-Dinther)

Een bijzonder zeldzaam molencomplex bevindt zich in het uiterste zuiden van de gemeente Bernheze. De Kilsdonkse Molen is een combinatie van een watervlucht-korenmolen en een watergedreven oliemolen. De molen komt al voor in bronnen uit de dertiende eeuw. Ooit stonden er twee watermolens, aangedreven door de rivier de Aa. Later werd een van de twee vervangen door een watervluchtmolen. Een dergelijke molen kan zowel door wind als water worden aangedreven. In het gebouw werden rogge en boekweit tot meel gemalen. De watermolen werd gebruikt om lijn- en koolzaadolie te slaan. De koek die overbleef werd als veevoer verkocht.

Klik voor meer informatie over een bezoek aan dit monument tijdens de Open Monumentendag op deze link

Korenmolen de Bouwing (Geldermalsen)

Molen “de Bouwing” is een zogenaamde Beltmolen. Het lijkt alsof de molen op een bergje (Belt) staat, maar dat is niet het geval. Om meer wind te kunnen vangen werd een hogere molen gebouwd. Rond de molen werd grond gedeponeerd zodat de molenaar bij de wieken kon komen. Dit was een goedkopere oplossing dan het maken van een stelling (zie de andere molens). Molen De Bouwing heeft zijn naam nog niet zo heel lang geleden gekregen. Eerst was de molen naamloos, maar bij de restauratie in 1977 is daar verandering in gekomen en sindsdien is de molen bekend als de Bouwing.

Klik voor meer informatie over een bezoek aan dit monument tijdens de Open Monumentendag op deze link.