Fotograaf: © Frans de Koning
 

Uitgelicht kastelen

Kastelen die ieders hart veroveren

Verspreid over Nederland vind je bijna 700 kastelen, waarvan veel uit de Middeleeuwen. Tijdens Open Monumentendag openen veel kastelen hun deuren. Dag van het Kasteel – de landelijke erfgoedmanifestatie die zich helemaal richt op kastelen en buitenplaatsen – tipt 3 kastelen!

Kasteel Heeswijk

Als je van muziek houdt is Kasteel Heeswijk in Noord-Brabant iets voor jou. Op zondag 12 september is het een muzikaal feestje op dit kasteel.

Groningse hofdansgroep Plaisir Courtois leert je de adellijke dansen die vroeger op het kasteel werden gedanst, studenten van de muziekschool laten van zich horen en je kunt aanschuiven bij drie concerten die in het kasteel gegeven worden.

Als je de rust wilt opzoeken kun je ook hier aan de wandel. Over het landgoed langs de Aa kun je heerlijk wandelen. Met de Dag van het Kasteel Waterwandeling in de hand kom je ook nog eens te weten hoe kasteel Heeswijk en water al eeuwen verbonden zijn.

Je vindt de wandeling hier

© Willeke Machiels
Kasteel Bouvigne
© Frans de Koning

Landgoed Bouvigne

Op zondag 12 september 2021 zijn de kasteeltuinen van het Bredase landgoed Bouvigne open van 11.00 tot 17.00 uur. Speciaal voor Open Monumentendag gaat op die dag de Dag van het Kasteel Waterwandeling in première.

Hoe ruikt water? Parfumeur en kunstenaar Frank Bloem neemt je mee rondom Kasteel Bouvigne. Sinds het landgoed in 1494 voor het eerst in de boeken werd vermeld, heeft het vele eigenaars gehad die alle hun sporen achterlieten. Sinds 1972 is het Waterschap West-Brabant, nu Brabantse Delta, de trotse eigenaar. Het zal dan ook niet verbazen dat je op het landgoed heel wat over de historie van Bouvigne en de rol van water aan de weet zult komen. Loop je neus maar achterna!

De Waterwandeling loop je met je mobiele telefoon. Download hiervoor de Spacetime Layers app. Je vindt de wandeling hier.

Let op: dit is een buitenactiviteit. Het kasteel is niet geopend. Meer info op de website van landgoed Bouvigne.

Kasteel Slot Schaesberg

Ga je met kinderen op stap? Dan tipt Dag van het Kasteel Slot Schaesberg in Limburg.

Er is op 11 en 12 september van alles te beleven rondom de ruïnes van het 16e-eeuwse renaissancekasteel Slot Schaesberg en de archeologische restanten van de bijbehorende 17e-eeuwse slothoeve. Ontdek het kasteelpark en de ruïne zelf, bekijk de demonstraties van oude ambachten, of ga op pad met een rondleider of een audiotour.

Slot Schaesberg