Over ons – Comité gem. Westerwolde

Comité Westerwolde

Het comité Westerwolde organiseert op zaterdag 14 en zondag 15 september 2019 weer de
Open Monumentendagen. Het comité bestaat uit een aantal enthousiaste vrijwilligers, waarvan ieder op zijn/haar eigen manier met de streek en de streekhistorie verbonden is.

 • Over WESTERWOLDE
 • Westerwolde is nieuwe (1 jan. 2018),lang-rekte gemeente, gelegen in de landstreek
  “Westerwolde”, langs de oostgrens van de provincie Groningen met Duitsland, waartoe het ook lange tijd behoorde. Eertijds een ontoegankelijk en geïsoleerd gebied vanwege het zich, tot in het huidige, Duitsland uitstrekkende Bourtangermoor, waar op een zandrug reeds zeer vroeg woonplaatsen ontstonden. De in de 13e/14e eeuw gebouwde Wedderborg ( Huis te Wedde ) was van ca. 1620 tot 1811 het centrum van bestuur door de “drost” over de “heerlijkheid” Westerwolde namens de stad Groningen. Veelvuldig was Westerwolde een strijdtoneel van opstanden en oorlogen: van de locale bevolking tegen binnenvallende Friezen en later de Addinga’s (burchtheren) en van staatstroepen tegen de Spanjaarden (slag bij Heiligerlee), en de bisschop van Münster; “Bommen Berend”.
  Stille getuigen van oorlog zijn nog o.a. de vestingen Oudeschans en Bourtange, de Flèche en Redoûte achter Bellingwolde en de kazematten langs het B.L. Tijdenskanaal.
  Doorsneden door oude rivierlopen als de Ruiten-Aa, de Mussel-Aa en de Westerwoldse Aa heeft zich na de veenontginning een afwisselend landschap van akkers, weiden, stroomdalen, beekjes en bossen gevormd.Economisch gezien, kende de streek grote bloei in de tijd van de zgn “Graanrepubliek” van eind 19e eeuw, toen door oorlogen op de Krim het graan schaars werd en met name in het (klei)gebied aan de noordkant van Westerwolde boeren grote rijkdom verwierven met het verbouwen van graan. Kapitale villaboerderijen, in die periode gebouwd, vormen een groot deel van de monumenten in dit deel van Westerwolde.

 • De OPENING
 • van het monumentenweekend 2019 vindt plaats op vrijdagavond, 13 september, in:

  Kloosterboerderij “Bleyendael”,
  Lauder Hokweg 11,
  9551 XV Sellingen.

  Inloop vanaf 19:30 uur met koffie of thee.
  Het programma begint om 20:00 uur en zal duren tot ca. 21:30 uur.
  Drs. J. Abbes zal een lezing houden volgens het thema “Plekken van Plezier”.
  Na afloop kan men nog even napraten onder het genot van een hapje en een drankje.