Open Monumentendag 2020

Comité Schiedam

 
 
Ontdek de mooiste monumenten
van Schiedam en omgeving.

Plekken van plezier

Schiedam neemt ook dit jaar deel aan Open Monumentendagen op 13, 14 en 15 september. Het landelijke thema ’Plekken van plezier’geeft aanleiding tot bijzondere activiteiten lees verder...

Schiedam neemt ook dit jaar deel aan Open Monumentendagen op 13, 14 en 15 september. Het landelijke thema ’Plekken van plezier’geeft aanleiding tot bijzondere activiteiten in Schiedam. Voor dit weekeinde is een vol programma samengesteld met lezingen, activiteiten en openstelling van vele monumenten in Schiedam. De officiële opening vindt plaats op zaterdag 14 september om 11.00 uur in de voormalig bioscoop Monopole, Hoogstraat 99.

 Wethouder Duncan Ruseler geeft namens het Schiedamse gemeentebestuur het startsein waarna stadsdichter Yvette Neuschwanger-Kars een voor de gelegenheid geschreven gedicht voordraagt. Vervolgens houdt Paul Bassant een lezing over arbeidersvermaak in de 19e en 20e eeuw in Schiedam.

Thema: Plekken van plezier

Plekken van plezier is dit jaar het landelijke thema voor de Schiedamse Open Monumentendagen. Het Schiedamse comité brengt met een rijk geïllustreerd boekje het Schiedams en Kethels erfgoed onder de aandacht. Daarin belichten een aantal themateksten verschillende locaties die in het verleden als plek van plezier hebben gediend en zijn alle opengestelde panden beschreven. Dit boekje is samen met het programma bij het I-punt in de Waag verkrijgbaar.

Op vrijdag 13 september organiseert de Historische Vereniging Schiedam ter gelegenheid van Open Monumentendagen een lezing rond het jaarthema. Filmhistorica Saskia Smit, vertelt over de geschiedenis van filmtheaters in Schiedam. Deze lezing vindt plaats om 20.00 uur in de Monopole.

Opengestelde monumenten

Op zaterdag 14 en zondag 15 september zijn vele monumentale panden in Schiedam opengesteld voor het publiek, doorgaans van twaalf tot vijf uur. Vanaf Molen de Palmboom kan er getokkeld worden. Een unieke kans voor echte durfals.

Rondleidingen

Op zowel de zaterdag als de zondag worden rondleidingen gegeven door de binnenstad en over de Hoogstraat. Op het voormalige Dirkzwagerterrein wordt op beide dagen een rondleiding gegeven die u in aanraking brengt met het jeneververleden van Schiedam. Bent u daarna aan een versterkertje toe, sluit u dan aan bij de kroegentocht die op beide dagen vanaf 15:30 uur langs meerdere legendarische cafés in Schiedam leidt.

lees minder
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Uitgelicht
  • Mijn Monument
    In ‘Mijn Monument’ delen monumentliefhebbers uit het hele land verhalen over monumenten.