Open Monumentendag 2022

Comité Schiedam

 
 

Open Monumentendagen Schiedam

¨Mijn monument is jouw monument¨ luidt het  motto van de Open Monumentendagen 2021. Het landelijk bestuur weet altijd iets te verzinnen waar je werkelijk alle lees verder...

¨Mijn monument is jouw monument¨ luidt het  motto van de Open Monumentendagen 2021. Het landelijk bestuur weet altijd iets te verzinnen waar je werkelijk alle kanten mee op kunt. Dat is een bijzonder talent waar we niet dankbaar genoeg voor kunnen zijn. Bedoeld is ongetwijfeld de gastvrijheid die het kenmerk is van elke open monumentendag in elke gemeente. Verwezen wordt tenslotte naar de bekende Spaanse welkomstgroet mi casa es su casa. Toch neem ik de vrijheid in dat motto voor Schiedam alléén een kleine wijziging aan te brengen: ons monument is uw monument. We zijn trots op wat deze stad te bieden heeft en daarom nodigen wij u graag uit binnen te komen. Daarin zit een bewust element van borstklopperij. Dat is in ons geval toegestaan omdat we zo het oorspronkelijk doel van die monumenten dicht benaderen. Met zijn stadhuis, met zijn kerk, met zijn openbare gebouwen wilde Schiedam laten zien wat het waard is. Zo legt het Sint Jacobs Gasthuis of de Korenbeurs getuigenis af van de grote bloei die het brandersbedrijf in het laatste kwart van de achttiende eeuw  bracht. De middeleeuwse kerk en het stadhuis laten zien waar een bescheiden en armelijke gemeenschap als de onze in de vijftiende en de zestiende eeuw toch nog  in staat was. De herenhuizen aan de Lange Haven brengen in steen het maatschappelijk succes van de stichters tot uitdrukking. Ons monument is Uw monument. Kom binnen, straks krijgt U thee uit een servies dat we speciaal in China besteld hebben en dat met  een schip van de Delftse kamer van de VOC naar ons toe is gekomen. Voorzichtig, het is erg teer en onvervangbaar.

En de gewone mensen dan? Hebben zij architectonisch niets van waarde nagelaten? Helaas, hun bijdrage aan het gezicht van de stad is vooral in de jaren vijftig tot en met zeventig van de vorige eeuw  afgebroken in het kader van de krotopruiming. Bijvoorbeeld het huisje van mijn ome Hein aan de Sint Pietersteeg. Onze generatie ziet de waarde, maar we zijn helaas te laat. Toch: kijkt U eens goed om U heen of U niet lage huisjes ziet met een deur, een raam er naast en een heel bescheiden klokgeveltje. Ooit woonde daar misschien een brandersknecht met zijn vrouw. De 10 kinderen lagen in het  stro op zolder. Er staat er hier en daar nog wel eentje.

Wees voorzichtig. Houd afstand. Geniet van Schiedam.

lees minder
Comité Schiedam op de kaart
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Wie is Comité Schiedam?

Comité Open Monumentendagen Schiedam

Het Comité Open Monumentendagen is wat je noemt een veelzijdig gezelschap. Professioneel gezien bestaat het uit vogels van uiteenlopende pluimage. Wat de leden gemeen hebben is liefde tot de stad Schiedam. Liefde, geen verliefdheid en evenmin adoratie. Ze is rijp en structureel omdat ze de stad neemt zoals zij is. Wij zijn de ergernissen te boven. Wij willen het object van onze liefde niet veranderen. Schiedam is zoals het is. En daarom een bezoek waard. Kethel, hoofdkern van de gemeente Kethel en Spaland, die in 1941 door de Duitse overweldiger voor het grootste gedeelte bij Schiedam gevoegd werd, wordt door ons met dezelfde rijpheid en intensiteit bemind. Dit alles komt elk jaar in het programma van Open Monumentendagen in Schiedam tot uiting.

Het comité bestaat uit vertegenwoordigers van de gemeenschap en van de gemeente. Dat zijn ambtenaren die vanwege hun functies affiniteit hebben met monumenten en monumentenbehoud.
We hebben altijd vacatures. Zo zijn we op zoek naar iemand uit de hoek van de historische schepen omdat die Schiedam graag als (permanente) ligplaats kiezen. Ook missen wij – reeds bedaagd – iemand die met de ogen van de jongere generaties naar Schiedam kijkt. En een dichter(es) hebben we evenmin. Dat zijn toch wel belangrijke lacunes. Wij voelen dat gemis dagelijks terwijl we roeien met de riemen die we hebben.
Ons valt daarbij op hoe graag en spontaan Schiedammers medewerking verlenen als het erom gaat de schoonheid van de stad te laten zien. Dat enthousiasme blijft inspireren.

Deelnemende plaatsen