Open Monumentendag 2021

Comité Culemborg

 
 

Culemborg Rijk aan Verscheidenheid

Culemborg is door de eeuwen heen geworden tot een historische, veelzijdige, verrassende  maar vooral ook eigenzinnige stad.  In het verleden hebben de Culemborgers meermaals bewezen lees verder...

Culemborg is door de eeuwen heen geworden tot een historische, veelzijdige, verrassende  maar vooral ook eigenzinnige stad.  In het verleden hebben de Culemborgers meermaals bewezen pragmatisch met uitdagingen om te kunnen  gaan. In diverse ambachten behoorden we tot de beste van het land, maar als het niet meer rendabel was werd er ook zo weer naar iets anders overgestapt.  Denk hierbij los van de handel en logistiek bijvoorbeeld aan de sigaren-, textiel – en meubel industrie.

De stad heeft altijd een bepaalde mate van zelfstandigheid gehouden, we zijn niet voor niks één van de weinige vrijsteden in Nederland en van oudsher een mengeling van diverse achtergronden, geloofsovertuigingen en wat meer van deze tijd, seksuele geaardheid. We leven niet in vakjes, we zijn met z’n allen vooral Culemborgers.

Kuilenburgers worden ook vaak geprezen om hun creativiteit, op vele diverse manieren, op vele diverse plekken, vaak volledig los van elkaar, ontstaat er in deze stad altijd weer van alles verrassends. Bijvoorbeeld op het gebied van kunst, cultuur, sport, duurzaamheid en ondernemerschap.

We hebben zoveel verscheidenheid in Culemborg dat we niet eens de tijd nemen om erbij stil te staan, laat staan dat we uitdragen dat we er trots op zijn. Dit is wellicht wel de grootste uitdaging van deze bijzondere stad en zijn minstens even bijzondere inwoners. We zijn zo veelzijdig dat er eigenlijk niks echt bovenuit steekt en daarmee extra opvallend is. We zijn ook niet zo van het pronken, we doen gewoon ons ding en dat is goed genoeg.

Stichting Open Monumentendag Culemborg werkt met trots, overtuiging en plezier als comité Culemborg graag mee aan de presentatie van een zo groot mogelijk deel van de ruim 300 rijks- of gemeente monumenten die Culemborg rijk is.

 

lees minder

Mijn monument is jouw monument

Open Monumentendag op 11 september 2021 staat in Culemborg in het teken van wandelingen langs monumenten. Want wandelen is één van de meest laagdrempelige manieren lees verder...

Open Monumentendag op 11 september 2021 staat in Culemborg in het teken van wandelingen langs monumenten. Want wandelen is één van de meest laagdrempelige manieren om de monumenten te bekijken. Er is bijvoorbeeld een wandeling langs panden en woonhuizen die ooit van betekenis waren in de Culemborgse kledingindustrie. Er is een culinaire wandeling en er is nog meer rondom de Culemborgse monumenten.

Culemborg textielstad

Kledingindustrie? Jawel, in de twintigste eeuw speelde Culemborg een toonaangevende rol in de textiel. Met een expositie en een wandeling komt deze geschiedenis weer tot leven. De bron van dit alles is Alies Derwig van galerie Vierheemskinderen. Zij is in deze geschiedenis gedoken en heeft een expositie georganiseerd met onder meer antieke naaimachines, zilveren naaigerei en foto’s van de tricotagefabriek Spencer-Hey, het confectiebedrijf Ausems/Wüst en de modeopleiding aan de Ambachts-Teekenschool.

Spencer-Heij was een succesvolle samenwerking tussen de oorspronkelijk Britse George Spencer en Hendrik Heij uit Veenendaal. Beiden gaven leiding aan een tricotagefabriek, waar machinaal tricot werd gemaakt, een fijngebreide stof. Samen begonnen ze N.V. Textiel Unie Spencer-Heij en bouwden ze als eersten een fabriek op het huidige bedrijventerrein Pavijen. Na de opening in 1949 kende de onderneming succesvolle jaren met een wereldwijde export, totdat ze in de jaren 60 concurrentie kregen uit lagelonenlanden en de fabriek in 1969 werd gesloten.

Diverse wandelingen

Aan de expositie Kleermakers en kledingindustrie in Culemborg is een wandeling gekoppeld, die leidt langs bijvoorbeeld het pand van Ausems op de Markt (nu Hello Chair) en kleine, onbekendere monumentenpanden waar destijds naaiateliers waren gevestigd. Ook andere, bestaande wandelingen worden weer onder de aandacht gebracht. Zoals de Heilige Huisjeswandeling en de kindvriendelijke QR code wandeling die in het kader van Culemborg 700 werden uitgegeven.  Ook onze stadsgidsen mogen weer rondleidingen geven, al is het in kleine groepen. Tot slot is er ook nog een historische culinaire wandeling o.b.v. meester verteller Bjorn de Leeuw. Vanzelfsprekend zijn ook de bekendere monumenten geopend. Veelal worden er activiteiten georganiseerd zoals bijvoorbeeld een foto-expositie van fotoclub Lek & Licht in de Grote of Barbarakerk.

3D en schetsen

Veel monumenten staan op de landelijke website Openmonumentendag.nl. Bijzonder is dat Culemborg niet alleen foto’s van de monumenten laat zien, maar ook 3D-opnames, korte filmpjes en schetsen. De 3D-opnames en filmpjes werden in 2020 gemaakt toen de Open Monumentendag door corona online werd gehouden. De collectie wordt nog steeds uitgebreid. De schetsen zijn van de hand van Culemborger Roger Klaassen, die vaker met oostindische inkt en aquarel tekeningen maakt van Culemborgse panden. Een deel van het werk van Roger is ook te zien in de kleinste expositie ruimte van Culemborg, namelijk in de Acht Zaligheden in de tuin van het huidige gemeentekantoor. De schetsen zijn ook te koop. Met de aankoop van een schets wordt een monumentaal pand ook een beetje jouw monument. En laat dat nou het thema zijn van 2021!

lees minder
Comité Culemborg op de kaart
Uitgelicht
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Wie is Comité Culemborg?

Comité wordt gevormd door een stichting die hiervoor in 2011 speciaal is opgericht door (inmiddels oud voorzitter) Ebbo de Jong. De stichting Open Monumentendag Culemborg heeft momenteel 6 bestuursleden, zijnde Alies Derwig, Miranda van der Klaauw, Yvonne Meerman, Ilona van Steyn, Kirsten Baptist en Raijmond Rison.

 

Deelnemende plaatsen
 
Onze partners
Instagram
Hashtag #OMDCulemborg