Open Monumentendag 2020

Comité Culemborg

 
 
Ontdek de mooiste monumenten
van Culemborg en omgeving.

Culemborg Rijk aan Verscheidenheid

Culemborg is door de eeuwen heen geworden tot een historische, veelzijdige, verrassende  maar vooral ook eigenzinnige stad.  In het verleden hebben de Culemborgers meermaals bewezen lees verder...

Culemborg is door de eeuwen heen geworden tot een historische, veelzijdige, verrassende  maar vooral ook eigenzinnige stad.  In het verleden hebben de Culemborgers meermaals bewezen pragmatisch met uitdagingen om te kunnen  gaan. In diverse ambachten behoorden we tot de beste van het land, maar als het niet meer rendabel was werd er ook zo weer naar iets anders overgestapt.  Denk hierbij los van de handel en logistiek bijvoorbeeld aan de sigaren-, textiel – en meubel industrie.

De stad heeft altijd een bepaalde mate van zelfstandigheid gehouden, we zijn niet voor niks één van de weinige vrijsteden in Nederland en van oudsher een mengeling van diverse achtergronden, geloofsovertuigingen en wat meer van deze tijd, seksuele geaardheid. We leven niet in vakjes, we zijn met z’n allen vooral Culemborgers.

Kuilenburgers worden ook vaak geprezen om hun creativiteit, op vele diverse manieren, op vele diverse plekken, vaak volledig los van elkaar, ontstaat er in deze stad altijd weer van alles verrassends. Bijvoorbeeld op het gebied van kunst, cultuur, sport, duurzaamheid en ondernemerschap.

We hebben zoveel verscheidenheid in Culemborg dat we niet eens de tijd nemen om erbij stil te staan, laat staan dat we uitdragen dat we er trots op zijn. Dit is wellicht wel de grootste uitdaging van deze bijzondere stad en zijn minstens even bijzondere inwoners. We zijn zo veelzijdig dat er eigenlijk niks echt bovenuit steekt en daarmee extra opvallend is. We zijn ook niet zo van het pronken, we doen gewoon ons ding en dat is goed genoeg.

Stichting Open Monumentendag Culemborg werkt met trots, overtuiging en plezier als comité Culemborg graag mee aan de presentatie van een zo groot mogelijk deel van de ruim 300 rijks- of gemeente monumenten die Culemborg rijk is.

 

lees minder

Leer monumenten geïnterpreteerd in de breedste zin van het woord.

Natuurlijk doet Culemborg met ruim 300 monumenten en met de enorme creativiteit en eigenzinnigheid die bij deze stad hoort, ook dit jaar weer mee. In lees verder...

Natuurlijk doet Culemborg met ruim 300 monumenten en met de enorme creativiteit en eigenzinnigheid die bij deze stad hoort, ook dit jaar weer mee. In Culemborg hebben we geleerd om van de nood een deugd te maken en deze historische eigenschap kunnen we ook dit jaar goed gebruiken. Uitdagender dan ooit zijn we in deze bijzondere tijd uiteindelijk tot een verrassend en veelzijdig aanbod gekomen voor iedereen. Een programma dat op diverse manieren aansluit bij het thema “Leer monumenten” in de breedste zin van het woord. Veiligheid en mobiliteit van ieder individu maar ook duurzaamheid met een blik naar de toekomst, zijn dit jaar belangrijke elementen waar we extra aandacht aan hebben geschonken.

We trappen virtueel af op zaterdag 12 september bij de Acht Zaligheden. Dit overblijfsel van het Kleinseminarie (vooropleiding voor jongens 12-18 jaar voor de priesteropleiding) is omgetoverd tot de kleinste galerie van Culemborg. Een “LEREN” stoel van een industrieel leer monument, meubel fabriek Gispen, is op 12 september ook ter plekke te bezichtigen.

Gedurende de hele dag zijn er muzikale optredens in diverse monumenten van o.a. Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes in de oude School en in de middag ook bij een aantal andere monumenten, in de RK Barbara kerk van het Collegium Musicum o.l.v. Anthony Zielhorst en theater optredens van Surpluus in de tuin van Jan van Riebeeckhuis.
Exposities Vrij en Vliegend Vrij zijn in de Grote Barbara kerk en in de voormalige Synagoge is een tentoonstelling over de Joodse geschiedenis in Culemborg en een foto tentoonstelling van fotoclub Lek&Licht over Corona en het Betuws Landschap.

Er is de boekenmarkt in de Oud-Katholieke Kerk en de tuin en boomgaard rondom de stadsmuur bij het Weeshuis zijn open voor publiek, net zoals het Elisabeth Weeshuis museum zelf uiteraard. Ook molen Johanna en naastgelegen buurtcentrum Bolderburen zijn open om feestelijke aandacht te besteden aan de één miljoenste omwenteling van de molen.

Als u hier nog niet genoeg “Leerstof” is aangeboden of u wilt liever gelijk zelf actief worden, dan is het zeer de moeite waard om naar de schilderworkshop in het ‘Pakhuis vol Verhalen’ te gaan. Hier wordt u aan de hand van Weissenbruch door Pietie Visser meegenomen door Culemborg achter het schilderspallet (ook op zondag!). Absolute aanrader is een 2 uur durende stadstour door historicus Bjorn de Leeuw, een wandeling in verhaal vorm, waar u letterlijk in de geschiedenis van Culemborg loopt en hier op een eigentijdse manier bij begeleid wordt.

Helaas zijn er ook in Culemborg monumenten verloren gegaan. Ook hiervoor heeft de Culemborgse creativiteit voor een oplossing gezorgd. Studio Lek laat het kasteel virtueel herrijzen met een bijzondere Virtual Reality Kasteel Tour in de kasteeltuin waant u zich in de middeleeuwen en bent u letterlijk onderdeel van de geschiedenis van Culemborg.

Naast dit fysiek te bezoeken programma hebben we een aantal weken geleden, rekening houdend met het slechtste scenario, samen met CulemborgTV en Casa3D iets bijzonders bedacht. We gaan een 100% corona proof, virtuele OMD Culemborg organiseren en die is ook vanaf 12 september 2020 virtueel te bezoeken via de pagina van comité Culemborg op de landelijke Open Monumentendag website inclusief virtuele opening door onze Burgemeester. U zult echt verrast worden met prachtige 3D/360-graden foto’s van de interieurs van de 5 kerken, de kerktoren, de binnenpoort, de oude smederij en hele bijzondere huizen in privé bezit waarbij ook foto’s gemaakt zijn van plekken die op een andere manier nooit toegankelijk zijn. Een absolute aanrader!

Daarnaast een podium voor de cultuursector in onze stad, de vijf! Culemborgse theaters, allen op een historische locatie, zijn gefilmd en onthullen allen een speciale plek of object die bij slechts weinigen bekend zijn. Ook de gebruikers en/of eigenaren van de Oude School, Molen Johanna, Jan van Riebeeckhuis en het Droste huis presenteren een speciale onthulling in hun monument op film.

Tot slot zeer de moeite waard en helaas door de beperkende maatregelen niet fysiek toegankelijk, voor de 25ste keer in de Vierheemskinderen. Volledig geïnspireerd op het thema “Leermonumenten”. Bedacht en uitgevoerd door de langst actieve vrijwilliger van de stichting, Alies Derwig, een tv opname over 3 exposities die Alies heeft samengesteld uit Culemborgse “Leermonumenten”, namelijk tricotage fabriek Spencer Heij, mode atelier Wüst en de ambachtsschool in Culemborg. Bijna verloren gewaande historie komt weer tot leven en gelukkig is alles op camera vastgelegd. Ook deze opname is vanaf 12 september te bekijken op de pagina van Comité Culemborg op de landelijke Open Monumentendag website.

Kortom er is op 12 september 2020 veel moois te zien in Culemborg. Bijzonder is het dat u ook na 12 september een groot aantal monumenten en de expositie van Alies, 24 uur per dag, 7 dagen in de week virtueel kunt blijven bekijken. Dank aan allen die hieraan hebben bijgedragen. Aan u als belangstellende, namens ons allemaal, veel leerzame momenten, fysiek of virtueel in Culemborg toegewenst.

 

lees minder
Comité Culemborg op de kaart
Uitgelicht
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Wie is Comité Culemborg?

Comité wordt gevormd door een stichting die hiervoor in 2011 speciaal is opgericht door (inmiddels oud voorzitter) Ebbo de Jong. De stichting Open Monumentendag Culemborg heeft momenteel 5 bestuursleden, zijnde Alies Derwig, Miranda van der Klaauw, Yvonne Meerman, Ilona van Steyn en Raijmond Rison.

 

Nieuwsbrief De Sleutel
Gek op monumenten? Meld je dan aan voor De Sleutel:
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Deelnemende plaatsen
 
Onze partners
Instagram
Hashtag #openmonumentendagculemborg