Monument

Ambachtsschool

Adres

Graaf Florisweg 64, Gouda

Praktische informatie

Rolstoelgebruikers: Bij de hoofdingang is een kleine drempel van ca. 1 cm. In het gebouw is een lift. Rolstoelers kunnen ook door de achterdeur naar buiten naar de binnentuin over een klein drempeltje.

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Jaartallen
In 1932 verhuisde de Ambachtsschool van de binnenstad naar dit toen nieuw gebouwde pand. In 1997 vertrok de school uit het pand. Na enige tijd van leegstand, kraak en tijdelijke bewoning werd het in 2017 verbouwd tot appartementen.

Het gebouw
Het gebouw is een schoolvoorbeeld van nieuwe zakelijkheid. Gekozen werd voor een licht en luchtig concept met grote stalen vensterpartijen van architect J. Duijnstee. Karakteristiek is de traptoren in de rechterhoek van het gebouw. Een comité van oud-leerlingen schonk ter gelegenheid van de opening een drie verdiepingen hoog gebrandschilderd glas in dit trappenhuis.
In het tochtportaal zijn tegeltableaus uit 1910-1935 en 1939-1940 te zien, vervaardigd door Goedewaagen (ooit een Goudse keramiekfabriek) naar een ontwerp van een toenmalige docent van de school, W. Hogervorst. Het tegeltableau uit 1935, met hoofdkleur blauw, is aangeboden door directeur en leraren en heeft als tekst: ’25 jaar ambachtsonderwijs 1910 -1935’. Ook een deel van het glas-in-lood is van de hand van Hoogervorst. Bijzonder is de nog in originele staat verkerende conciërgeloge met gebogen vensterpartij in de entreehal.
In die hal bevinden zich twee grote muurschilderingen. De rechter is op doek geschilderd en aan de muur bevestigd, de linker is direct op de wand geschilderd.
Het losse gebouw rechts van de school was de conciërgewoning en links achterin aan het binnenplein was de losstaande gymzaal.

Weetjes

  • Rond de achtertuin van de Ambachtsschool zijn de balkons te vinden en in de oksels van het monument zijn twee liften toegevoegd. Deze elementen mochten tijdens verbouwing worden toegevoegd omdat daar niet de ‘zichtkant’ is van het monument.
  • Er zijn 64 appartementen in het hoofdgebouw gemaakt die allemaal verschillend zijn. Sommige bevinden zich over meerder verdiepingen, andere zijn gelijkvloers.
  • Bijzonder is dat één van de schilderingen in de entreehal een hakenkruis laat zien. Het stelt het kwaad voor dat overwonnen is.

Wist je dat?

In 1910 werd de Ambachtschool opgericht, zeer tegen de zin van een aantal fabrikanten die vonden dat de praktijk in de fabriek of het bedrijf de beste leerschool was. De school was eerst gevestigd in een 19e-eeuws gebouw op de plaats waar nu het oude politiebureau aan de Houtmansgracht staat. Hoe nieuw en vooruitstrevend het schoolgebouw uiterlijk ook oogde, het was een traditionele gangenschool. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd de kritiek op het passieve klassikale onderwijs algemener en de gangenschool, ooit symbool van de vooruitgang, werd het symbool van een conservatief onderwijssysteem. Een ideaal alternatief was niet voorhanden en de gangenschool is een dominant gegeven in de schoolarchitectuur gebleven.

Deel dit monument

Adres

Graaf Florisweg 64, Gouda

Praktische informatie

Rolstoelgebruikers: Bij de hoofdingang is een kleine drempel van ca. 1 cm. In het gebouw is een lift. Rolstoelers kunnen ook door de achterdeur naar buiten naar de binnentuin over een klein drempeltje.

Achtergrondinformatie

Type monument:
Openbaar gebouw
Oorspronkelijke functie:
Ambachtsschool
Architect:
J. Duijnstee
Bouwperiode:
1932
Huidige functie:
Woningen
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Gouda