Monument

Chocoladefabriek

Programma
Za
1 activiteit

Adres

Klein Amerika 20, Gouda

Openingstijden

za 11 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

In 1899 vestigde G.Th. Steenland een winkel annex banketbakkerij aan de oostkant van de Kleiweg. Na verhuizing naar een pand aan de overkant begon Steenland met het bakken en verkopen van brood. In 1916 ging hij chocolade holfiguren en suikerwerk fabriceren. De afzet groeide gestaag, waardoor de productie steeds vergroot en op den duur ook gemechaniseerd moest worden. Eind 1935 was Steenland het eerste bedrijf in Nederland waar de fabricage van brood geheel gemechaniseerd was.

Steenland kocht zoveel mogelijk de panden in de buurt van zijn bedrijf op, om verzekerd te zijn van ruimte voor uitbreiding. In 1955 begon Steenland met de productie van chocoladesigaretten, in 1969 werd een fabriek van chocolademunten in Dordrecht overgenomen. Beide producten vonden over de hele wereld gretig aftrek.

Het commercieel succes leidde tot constante uitbreiding en vernieuwing, maar daardoor ontstond uiteindelijk een ruimtegebrek dat aan de Kleiweg niet meer opgelost kon worden. In 1962-1963 werd het “Daalmans-complex”, de voormalige stoomblekerij “De rijzende Zon”, op Klein Amerika gekocht. De chocolade-afdeling werd daar eerst in een bestaand gebouw gevestigd, tot ook die ruimte te klein werd. In 1972 kwam er een nieuw fabrieksgebouw op het terrein. Dat is het gebouw dat tegenwoordig bekend staat als “De Chocoladefabriek”. In 1984 verliet Steenland het pand, waarin vervolgens gemeente-afdelingen gevestigd werden.

Na verbouwing, waarbij veel elementen van de chocoladeproductie op decoratieve manier weer zichtbaar gemaakt zijn, biedt het gebouw sinds 2014 onderdak aan de stadsbibliotheek, het streekarchief, een drukkerswerkplaats en horeca. In de toekomst zullen daar nog verschillende culturele instellingen bij komen, zoals Libertum, het voormalige Verzetsmuseum.

Deel dit monument

Adres

Klein Amerika 20, Gouda

Openingstijden

za 11 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Industrieel erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Chocoladefabriek
Bouwperiode:
1972
Huidige functie:
bibliotheek, streekarchief, drukkerswerkplaats, horeca
bekijk alle monumenten in
Gouda
Instagram
Hashtag #OMD2021