Monument

Goudasfalt

programma
Za

Adres

Gouderaksedijk 32, Gouda

Openingstijden

za 12 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

Staande op de Nieuwe Veerstal kijkt u uit over de Hollandsche IJssel. Aan de overzijde herinneren de stalen en betonnen staketsels aan een verdwenen industrie. In 1930 werd daar de NV Koudasfalt opgericht. Het terrein werd gehuurd van de Stearine Kaarsenfabriek.

In de jaren dertig van de vorige eeuw rukte het autoverkeer op. Er ontstond behoefte aan meer verharde wegen. Voor de afdichtlaag werd onder andere Carpave gebruikt (Cold Asphalt Road Pavement), een Engelse vinding die in licentie in Nederland werd gemaakt. Koudasfalt in Gouda produceerde Carpave dat werd gemaakt door het verwarmen van zand en steenslag. Deze werden vervolgens gedroogd, op temperatuur gebracht en gemengd met bitumen en vulstof. In 1935 produceerde de Goudse installatie 4000 ton per jaar. Koudasfalt had een ongunstige reputatie vanwege de herrie en stankoverlast.

In 2013 werd de productie onverwacht gestopt. Het terrein werd eind 2014 aan- geboden aan de gemeente Gouda. Een groep betrokken Gouwenaars kwam direct in actie. Volgens de stichting GOUDasfalt, het burgerinitiatief dat verantwoordelijk is voor de exploitatie en ontwikkeling van het terrein, vult deze plek de binnenstad aan. Hier is alle ruimte om te experimenteren met nieuwe
vormen van samenwerking, maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid. Daarbij is het wenselijk om de aanwezige cultuurhistorische en
landschappelijke waarden te documenteren en zoveel mogelijk te bewaren. De grote kraan, de zogenaamde “Lange Arm”, is een uniek exemplaar, beeldbepalend voor de bedrijvigheid en het gebied en verdient daarom de monumentenstatus.

Deel dit monument

Adres

Gouderaksedijk 32, Gouda

Openingstijden

za 12 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Industrieel erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Asfaltfabriek
Bouwperiode:
1930
Huidige functie:
Evenementenlocatie
bekijk alle monumenten in
Gouda
Instagram
Hashtag #omdgouda