Monument

Gouwekerk

programma
Za
2 activiteiten

Adres

Hoge Gouwe 39 -41, Gouda

Openingstijden

za 12 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

Hoe de reiziger Gouda ook nadert, hij ziet als eerste de torenspits van de Gouwekerk. Dat was ook de bedoeling van de Goudse architect en bouwmeester C.P.W. Dessing (1844-1913) toen hij in 1902 de opdracht aannam om de Sint-Jozefkerk, zoals deze kerk toen heette, te bouwen.

Na de reformatie van 1572 werd niet iedereen plotseling protestant. Er bleven genoeg mensen katholiek. Zij vormden groepjes, zochten een priester en verborgen gebedsruimten om de eucharistie te vieren. Rond 1640 werd een huis op deze plek een schuilkerk. In 1732 werd dit huis vervangen door nieuwbouw, maar deze nieuwe schuilkerk brandde in 1767 af, waarna herbouw plaatsvond. De tijden veranderden, de nieuwe kerk had een echt “kerkelijk” uiterlijk en stond na 1877 openlijk te kijk langs de Hoge Gouwe na de sloop van de huizen die er voor stonden.

Tegen de twintigste eeuw werd het gebouw te klein. Tussen 1902 en 1904 werd de huidige kerk gebouwd, in neogotische stijl. Deze bouwstijl ontstond in Engeland, maar vond elders in Europa navolging. Anderzijds werd de stijl lang verguisd als zijnde een nabootsing van de gotische stijl uit de “donkere” middeleeuwen, zonder eigen artistieke waarde, wel kitsch, geen kunst. Vooral na de Tweede Wereldoorlog zijn veel neogotische kerken afgebroken of gemoderniseerd. Dat maakt de Gouwekerk met bijbehorende pastorie zeldzaam en extra het behouden waard. Pas na 1970 herleefde de waardering voor de neogotiek.

Ondertussen liep het aantal kerkgangers geleidelijk terug en eind jaren zeventig kocht de Stichting Wereldzending van Johan Maasbach de kerk voor een symbolische gulden (nog geen halve euro), met de verplichting het gebouw te restaureren, hetgeen vakkundig is gebeurd. Inmiddels zijn zij ook genoodzaakt geweest om de kerk te verkopen. De nieuwe bestemming van het kerkgebouw ligt nog in het ongewisse.

Deel dit monument

Adres

Hoge Gouwe 39 -41, Gouda

Openingstijden

za 12 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Kerk
Architect:
C.P.W. Dessing
Bouwperiode:
1904
Huidige functie:
Expositieruimte
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Gouda
Instagram
Hashtag #omdgouda