Monument

Café Central

Adres

Markt 23, Gouda

Praktische informatie

De aanbevolen ingang voor rolstoelgebruikers is via de marktzijde. Er is een drempel van 3 a 5 cm, te nemen bij het naar buiten gaan.

Achtergrond informatie uitklap icoon

Central is met recht een “stam”café te noemen: sinds 1916 is het beheerd door drie generaties van de familie De Groot. Toenmalig eigenaar Louis de Groot liet in 1921 achter het oorspronkelijke café een feestzaal bouwen, die daarna geheel in art deco-stijl werd ingericht door Pieter den Besten (1894-1972). Den Besten was beeldhouwer, tekenaar, boekbandontwerper, kunstschilder en grafisch ontwerper. Hij werkte onder andere voor de Rotterdamse bioscoophouder Abraham Tuschinski en voor de HAL. Van zijn werk is weinig bewaard gebleven; tijdens de tweede wereldoorlog vernielde het bombardement van Rotterdam zowel de Rotterdamse Tuschinski-bioscopen als zijn eigen atelier. Voor de feestzaal van Central maakte Den Besten wand- en plafondschilderingen. Samen met de eiken parketvloer, de lichtkoepel en vensters met glas-in-lood (uit 1939) en de elektrische Tiffany-verlichting vormden zij een harmonieuze eenheid.

De wandschilderingen bestaan uit gestileerde vrouwenfiguren tegen een achtergrond van eveneens gestileerde wolken. Oorspronkelijk waren het zestien vrouwen, maar bij verbouwingen zijn drie daarvan verwijderd. Het plafond is beschilderd met gestileerde organische vormen.

In de jaren vijftig verdwenen de schilderingen achter behang en betimmering, om pas bij een volgende opknapbeurt in 1992 weer tevoorschijn te komen. Ingrijpende restauratie volgde, en nu bezit Gouda met de – tot rijksmonument verklaarde – feestzaal van Central een voor ons land zeldzaam jaren twintig ensemble in art deco-stijl.

Deel dit monument

Adres

Markt 23, Gouda

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Praktische informatie

De aanbevolen ingang voor rolstoelgebruikers is via de marktzijde. Er is een drempel van 3 a 5 cm, te nemen bij het naar buiten gaan.

Achtergrond informatie

Type monument:
Monument van ontspanning
Oorspronkelijke functie:
Horeca
Architect:
Pieter den Besten (art deco zaal)
Bouwperiode:
1916
Huidige functie:
Horeca
Monument status:
Gemeentelijk monument
bekijk alle monumenten in
Gouda