Monument

Het Grendeltje

Adres

Lange Tiendeweg 21, Gouda

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Dit woon-werkpand is gebouwd in de zeventiende eeuw. De zijgevel aan de Zeugstraat dateert nog van de bouw en is dus authentiek zeventiende-eeuws. In de negentiende eeuw is de voorkant, zoals bij zoveel gebouwen in die tijd, gemoderniseerd. De originele trapgevel is toen vervangen door een lijstgevel.
In het interieur op de begane grond is de originele indeling met een voorkamer, waarachter een opkamer, maar ook een neerkamer, bewaard gebleven.
Buiten is die indeling terug te zien in de situering van de ramen in de zijgevel. De balkenplafonds worden ondersteund door elegant uitgewerkte korbelen, ook wel karbelen genoemd.
Door de eeuwen heen zijn hier natuurlijk veel verschillende ambachten uitgeoefend. Voorbeelden zijn een schrijnwerkerij, koekenbakkerij en een banketbakkerij. In de voorkamer bevond zich de winkel, daarachter het werkgedeelte, terwijl boven, in de rest van het pand, het gezin woonde. Dit rijksmonument dankt zijn naam aan apotheker E. Grendel, die het in de tweede helft van de twintigste eeuw liet restaureren. Ter herinnering daaraan werd in de voorgevel het steentje met de afbeelding van een grendeltje ingemetseld. In de zijgevel bevinden zich reliëfs met de afbeeldingen van een druiventros, een klimmend hert en een vijzel.

Deel dit monument

Adres

Lange Tiendeweg 21, Gouda

Achtergrondinformatie

Type monument:
Woonhuis
Bouwperiode:
17e eeuw
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Gouda