Monument

Gouds Metaheerhuis

Adres

Oosthaven 31, Gouda

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Op het achtererf van Oosthaven 31 staat een huisje uit 1899 ontworpen door architect J. Sliedrecht. De bouw van het huisje hing samen met de vestiging van een tehuis voor bejaarde Joodse mannen en vrouwen. In 1893 kocht het Israëlitisch Armbestuur het pand van zeepziederij De Hamer van de firma Viruly, om er een onderkomen voor bejaarden te maken.

Het gebouwtje, uit geel metselwerk opgetrokken, is een zogenaamd metaheerhuis: een huis der reiniging ten behoeve van het Joodse begrafenisritueel. Het woord is afgeleid van het Hebreeuwse téhoor, dat rein betekent. In de Joodse traditie moet een overledene binnen 24 uur begraven worden. Tot die tijd wordt het lichaam van de overledene in het metaheerhuis bewaard. Het wordt niet meer aangeraakt behalve door de leden van het chewre die het lichaam ritueel reinigen en onder het uitspreken van gebeden aankleden en in de kist leggen.

In 1943 kreeg de directrice, mevrouw S.R. Teixeira de Mattos, bevel om de bejaarden gereed te maken voor vertrek. Zij en ook andere in Gouda wonende Joden werden via Westerbork afgevoerd naar concentratiekamp Sobibor. Mevrouw Texeira de Mattos, de enige overlevende, heeft in 1994 het Metaheerhuis heropend als gedenkplek.

Deel dit monument

Adres

Oosthaven 31, Gouda

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrondinformatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Metaheerhuisje
Bouwperiode:
1899
Huidige functie:
Gedenkplaats
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Gouda