Monument

Molen De Roode Leeuw

Adres

Vest 65, Gouda

Achtergrondinformatie uitklap icoon

In 1619 werd hier een houten wipkorenmolen (waarschijnlijk, er zijn ook aanwijzingen dat de eerste molen een standerdmolen was) gebouwd, die in 1727 werd vervangen door een stenen stellingmolen. Deze werd gerestaureerd in 1771, een jaartal dat op de baard vermeld staat.

Op 15 december 1894 sloeg de bliksem in de molen, het hele interieur werd daardoor vernield, maar gelukkig overleefden de molenaar en zijn huishoudster de ramp. De molen werd hersteld. In 1904 kreeg de molen, toen eigendom van de gebroeders Fijn, een gasmotor van 25 pk, zodat het malen bij windstilte doorgang kon vinden. De gebroeders Fijn wilden in 1912 de gasmotor vervangen door een stoommachine, maar vervolgens ontwikkelde zich een geschil met de gemeente over het eigendom van een stuk grond, en in 1913 werd de firma failliet verklaard.

Uiteindelijk werd de molen gekocht door C.K. Galama, eigenaar van de nabij gelegen molen De Korenbloem. Bruikbare onderdelen verplaatste hij van De Roode Leeuw naar De Korenbloem, en de Roode Leeuw bleef stil staan. In 1926 werd de gemeente eigenaar van de molen, die volgens verkoopvoorwaarde van Galama tot 1952 niet voor het malen van en de handel in graan gebruikt mocht worden. In de Tweede Wereldoorlog is door noodlijdende Gouwenaars het meeste hout uit de molen gesloopt, zodat van in werking stellen in 1952 geen sprake kon zijn.

Vele (problematische) restauraties later is De Roode Leeuw weer een productieve molen en daarbij een van de oudste werkende korenmolens van Nederland.

Deel dit monument

Adres

Vest 65, Gouda

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrondinformatie

Type monument:
Molen
Oorspronkelijke functie:
Korenmolen
Bouwperiode:
1727
Huidige functie:
Korenmolen
Monument status:
Gemeentelijk monument
bekijk alle monumenten in
Gouda