Monument

Patriciërswoning

programma
Za
1 activiteit

Adres

Westhaven 12, Gouda

Openingstijden

za 12 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

Tot ongeveer 1765 stonden hier twee panden, in een waarvan Dirck Cornelisz. Van Reynegom (1504-1584) heeft gewoond. Hij was lid van de vroedschap, kerkmeester, bierbrouwer, tollenaar, kortom een rijke Gouwenaar met aanzien. Hij was katholiek en aanhanger van de Spaanse koning Filips II. Hij werd beschuldigd van samenzwering om de stad, in 1572 overgegaan naar de kant van de Prins van Oranje, weer in handen van de Spanjaarden te geven. Hij werd veroordeeld tot gevangenisstraf en verbanning uit de stad. Later werd hem door de prins van Oranje gratie verleend. Van Reynegom is begraven in de Sint-Janskerk.

Rond 1765 zijn beide panden verenigd tot één woonhuis in Lodewijk XV-stijl achter een nieuwe, imposante gevel. Het interieur kreeg een rijk versierde bordestrap en decoratief geprofileerde stuc-plafonds. Nadat de gemeente het gebouw in 1900 in handen kreeg, is het gebruikt als muziekschool en als ziekenhuis. Tegenwoordig is er een opleidingsinstituut in gevestigd.

Op de plaats waar nu Westhaven 11 staat, bevond zich het woonhuis van Bertha van Heyen. Zij stierf in 1490, zeer betreurd door niemand minder dan Erasmus. In twee grafschriften en een grafrede prees hij haar als zijn voogdes en weldoenster, een grote steun in de moeilijke jaren van zijn jeugd. Zij ontfermde zich over zieken, armen en kloosterlingen en bood Erasmus en anderen onderdak in haar huis.

Deel dit monument

Adres

Westhaven 12, Gouda

Openingstijden

za 12 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Woonhuis
Oorspronkelijke functie:
Woonhuis
Huidige functie:
Mandeville Academy
Monument status:
Rijksmonument

Activiteit bij dit monument

bekijk alle monumenten in
Gouda
Instagram
Hashtag #omdgouda