Eeuwenlang deed het gebouw, waarin nu het Stadsmuseum Woerden is gehuisvest, dienst als Stedehuys.
Vanaf 1501, toen nog een gebouw van 1 verdieping met zolder.
In 1610 werd er een verdieping op gebouwd omdat Woerden inmiddels een vroedschap heeft van 24 personen. Het gebouw wordt te klein.
Nog voordat deze verbouwing helemaal af was speelt de nieuwe vroedschapszaal een belangrijke rol in besprekingen omtrent een conflict tussen de stad Utrecht en de Staten van Utrecht.
Deze zaal is nu nog te bewonderen.
Uiteindelijk is het gebouw tot 1889 in gebruik als stadhuis. Tussen 1889 en 1933 had het gebouw de functie van kantongerecht en vanaf 1933 is het Stadsmuseum er gevestigd.
Het Stadsmuseum is een kleinschalig en sfeervol museum. De vaste collectie bevat landschappen uit het Groene Hart van de Haagse School en werk van belangrijke Woerdense kunstenaars. De bovendieping is gewijd aan de geschiedenis van Woerden. In haar tentoonstellingen laat het museum beeldende kunst zien in ambachtelijke technieken die op een eigentijdse manier worden toegepast. Daarnaast besteedt het museum aandacht aan kunst uit Woerden en omgeving. Bovendien is er jaarlijks een expositie betreffende stad en streek.
Vanaf begin juli 2023 ben je van harte welkom bij de gloednieuwe, vaste tentoonstelling: het ‘Verhaal van Woerden’. Hier ontdek je wat Woerden nou precies Woerden maakt. We nemen je mee door de veelzijdige geschiedenis van de stad en regio – meer dan 2000 jaar aan rijke en bijzondere verhalen. De tentoonstelling staat op de zolderverdieping, die voorheen in het teken stond van de Romeinen.
In de tentoonstelling reis je door de tijd aan de hand van negen thema’s. Elk thema is gekoppeld aan een personage dat staat te popelen om hun verhaal te vertellen. Je maakt bijvoorbeeld kennis met kunstenaar Cornelis Vreedenburgh, molenaarsvrouw Mabelia en de Molukse tante Jo. Zij vormen jouw ingang naar een andere tijd. Dit is niet alleen de geschiedenis van Woerden, maar ook die van omliggende dorpen als Harmelen, Zegveld en Kamerik.
Het Verhaal van Woerden laat zien hoe een legerkamp uitgroeit tot een vestingstad en uiteindelijk een moderne gemeente wordt. Hoe de stad vaak een sleutelpositie heeft vanwege haar ligging, langs de Rijn én op de grens van Holland en Utrecht. Hoe de bevolking niet alleen vecht voor hun geloof en vrijheid, maar ook tegen het water. Hoe mensen al eeuwenlang van ver naar Woerden komen, waardoor de stad steeds kleurrijker wordt.
Meer lezen? Klik rechts onder downloads.
Op zaterdag en zondag kun je tussen 13.30-16.30 uur terecht in de Vroedschapszaal voor een aanstekelijk ‘Verhaal op Zaal’.
Dit jaar met een accent op het ambachtelijke vakwerk dat is terug te zien in details van deze mooie oude raadszaal. En op het bijzondere en gelaagde verhaal achter de gebrandschilderde glas-in-loodramen uit 1614/1903. Deze ramen herdenken de vredesbesprekingen welke in 1610 in Woerden ter beëindiging van de 80 jarige oorlog met Spanje plaatsvonden.