THEMA 2020: LEERMONUMENT

Beleef je leermoment in een leermonument!

Tijdens de BankGiro Loterij Open Monumentendag 2020 staat educatie centraal. De titel van het thema is ‘Leermonument’.

Elk monument een leermonument

Van elk monument kun je uiteraard wel wat leren. Naast monumenten die een leerfunctie hadden of hebben (zoals scholen en universiteiten), worden in 2020 ook allerlei andere monumenten ‘leermonumenten’. We gaan namelijk nog meer dan anders de nadruk leggen op beleving in het monument. Het doel is dat volgend jaar in elk opengesteld monument iets te leren valt, tijdens een ‘leermoment’. Dit kan van alles zijn: een schilderworkshop, een masterclass gospel zingen, een les hiphop dansen of een uurtje yoga voor beginners.

In het woord ‘Leermonument’ zitten allerlei woorden verscholen:
Leer– van leren
Nu – omdat het een eenmalige activiteit is
Monument – de plaats waar gaat gebeuren
Leermoment – de beleving in het monument

Leermonumenten zijn overal

Nederland barst van de leermonumenten. Hoe zit het eigenlijk met de geschiedenis van leren in ons land? Een van de eerste scholen in Nederland waarover iets bekend is, is een kloosterschool in Utrecht uit het jaar 750 n.Chr. Karel de Grote zorgde voor het ontstaan van de eerste onderwijswetten die voorschreven dat alle jongens in het Frankische rijk moesten leren lezen, schrijven, zingen en bidden. Na de kloosterscholen volgden dorpsscholen, en in 1575 werd in Leiden de eerste universiteit opgericht door Willem van Oranje. Mede dankzij nieuwe onderwijswetten werden in de 18e en 19e eeuw verspreid over Nederland honderden schoolgebouwen neergezet. Inmiddels barst Nederland van de (oude en nieuwere) leermonumenten: ambachtsscholen, universiteitsgebouwen, kloosters, basis- en middelbare scholen, muziekscholen, dansscholen, sportscholen, enzovoorts.

Al deze gebouwen, maar óók heel veel andere monumenten, zijn kandidaat om als leermonument een hoofdrol te spelen tijdens Open Monumentendag 2020! Met het thema Leermonument sluiten we aan bij het thema van de Europese monumentendagen: ‘Heritage and Education’.

Ontdek Leermonument.nl

Een leuke leeractiviteit aanbieden of inspiratie nodig voor een Leermonument? De website leermonument.nl helpt comités en monumenteigenaren in contact te komen met artiesten, verenigingen en vrijwilligers die een leeractiviteit – een Leermoment – aanbieden om een bijdrage te leveren aan de Open Monumentendagen 2020 met het thema ‘Leermonument’. Ook biedt de website algemene inspiratie voor leuke leermomenten rondom monumenten.

De komende maanden…

De komende maanden gaan we samen met de lokale comités Open Monumentendag aan de slag om zoveel mogelijk mooie (leer)monumenten te vinden die kunnen worden opengesteld, en gaan we ons inzetten om voor het publiek zoveel mogelijk leermomenten te organiseren: zo kom je niet alleen meer te weten over het monument dat je bezoekt, maar kun je er ook wat leren en beleven!

INSPIRATIEDOCUMENT LEERMONUMENT