Thema 2021: Inclusie

Mijn monument is jouw monument!

Het landelijke thema van deze 35e editie van de VriendenLoterij Open Monumentendag is inclusie. Onder de slogan ‘Mijn monument is jouw monument’ wil de organisatie samen met de meer dan 300 lokale comités een zo breed mogelijk publiek kennis laten maken met het bijzondere Nederlands cultureel erfgoed. Dit gebeurt onder meer door specifieke monumenten open te stellen of ruimte te bieden aan ‘andere’ of onderbelichte perspectieven die onherroepelijk verbonden zijn aan een monument of plek. Denk aan gebouwen met een religieus, maatschappelijk of politiek karakter of plekken die een rol hebben gespeeld in onze koloniale geschiedenis. Ook is er extra oog voor fysieke inclusie, waaronder rolstoeltoegankelijkheid van monumenten.

De boodschap inclusie wordt uitgedragen door letterlijk grenzen te passeren en samen te werken met de Vlaamse Open Monumentendag.

Mijn monument is jouw monument
In aanloop naar Open Monumentendag delen we via de video en blogserie ‘Mijn monument is jouw monument’ bijzondere en diverse verhalen achter monumenten. Uiteenlopende mensen komen in beeld die vertellen over hun persoonlijke band met of herinnering aan een monument. De meeste van deze monumenten zijn open tijdens Open Monumentendag.

Athi Patty & Kazerne Woerden

Hoogzwanger was de moeder van Athi Patty toen zij samen met haar man van de Molukken naar Nederland kwam. Ze streken neer in de voormalige kazerne in Woerden, waar Athi samen met steeds meer broers en zussen de eerste twaalf jaar van haar leven doorbracht. Nog steeds komt Athi vaak terug op deze plek en het monument brengt veel herinnering naar boven. Hoe kijkt zij terug op haar jeugd?

Ondanks de erbarmelijke leefomstandigheden wordt door de vroegere Molukse bewoners, zeker door de kinderen, vaak positief gesproken over hun verblijf. Het verdriet en de pijn over de behandeling door de Nederlandse overheid blijft lange tijd onbesproken en heeft generaties lang sporen achtergelaten. Nog steeds is men op zoek naar erkenning.