Monument

Steenhouwershuis

Adres

Achter de Kerk 13, Gouda

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Dit kleine pandje, met de voor Gouda unieke houten voorgevel met krulvormige voluten, staat in het gebied waar in de twaalfde/dertiende eeuw de oorsprong van de stad Gouda lag. Het is niet bekend wanneer het pand is gebouwd. De oudst gevonden vermelding in het Streekarchief dateert uit 1832. Het pand staat daar genoemd als stal, behorend bij het huis aan de Oosthaven 5/6. Daar woonde toentertijd een smid, dus mogelijk fungeerde het pand als hoefstal.

In 1904 huurde steenhouwer Abraham Roodbol het pand als werkplaats. Bij de in 1899 begonnen grootscheepse restauratiewerkzaamheden aan de naastgelegen Sint Janskerk werkte hij namelijk als steenhouwer. Met Abraham begon een periode waarin vier generaties Roodbol in dit pand als steenhouwer werkzaam waren. Oudere Gouwenaars herinneren zich ongetwijfeld het vele steenmateriaal dat buiten tegen de kerkmuur stond en daar op straat bewerkt werkt.

In 1961 werkte hier tijdelijk een andere steenhouwer. De Veerse beeldhouwer Philip ten Klooster gebruikte de werkplaats om er de beelden voor de voorgevel van het Stadhuis te houwen.

In de jaren zeventig was het Steenhouwershuis in zeer slechte staat. De gemeente Gouda, inmiddels eigenaar van het pand, besloot uiteindelijk in 1984 tot een grondige restauratie. Om kosten te besparen werden hierbij leerlingen van de scholengemeenschap ‘De Rietgors’ ingeschakeld. Hieraan herinnert de gevelsteen aan de linkerzijde. Eind jaren negentig kwam door bedrijfsverplaatsing een eind aan bijna honderd jaar steenhouwerij op deze plaats. Sinds 2006 is het pand in gebruik bij kunstenaarsplatform De Firma | kunstcentrum Gouda voor exposities en bijeenkomsten.

Deel dit monument

Adres

Achter de Kerk 13, Gouda

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrondinformatie

Type monument:
Industrieel erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Steenhouwerij
Bouwperiode:
1800
Huidige functie:
Tentoonstellingsruimte
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Gouda