Monument

Van Vreumingen

Adres

Wijdstraat 20, Gouda

Achtergrondinformatie uitklap icoon

In de eerste helft van de negentiende eeuw ontstonden in Nederland kleine tabaksverwerkende bedrijven. In 1836 opende Teunis van Vreumingen in dit pand, genaamd de “Eenhoorn”, zijn tabakswinkel met op de bovenverdieping een tabakskerverij en sigarenmakerij, voorzien van een tabaks-eest. Dit was een ruimte met een droogvloer, van onderen verwarmd met een vuur. Vanwege brandgevaar moest Van Vreumingen speciaal toestemming hiervoor hebben, o.a. van de vuurschouwers.

Na 1850 kwamen sigaren in zwang en groeide de tabaksnijverheid. Ook Teunis van Vreumingen breidde zijn bedrijf uit; opslag en productie van tabak en sigaren verhuisden naar panden elders in de binnenstad. In de winkel werd een met de tijd wisselend assortiment verkocht van pijp- , pruim- en snuiftabak, sigaren, sigaretten, pijpen, koffie, thee, suiker, stijfsel.

Na de Eerste Wereldoorlog werd de sigarenmakerij van Van Vreumingen gemechaniseerd met elektrische machines, tegen spotprijzen aangeschaft in het door inflatie getroffen Duitsland. In de loop van de tijd paste de familie Van Vreumingen het bedrijfsbeleid steeds aan, aan de veranderende eisen van de tijd. De sigarenwinkel is nu uniek in Gouda en in Nederland, om zijn lange bestaan in handen van nog steeds dezelfde familie en in hetzelfde pand, waar de geschiedenis is af te lezen van ex- en interieur.

Vroeger, “toen je nog echte winters had”, kwam men van heinde en verre naar Gouda geschaatst, om hier de breekbare Goudse kleipijp te kopen en daarmee hopelijk zonder brokken huiswaarts te schaatsen, ten bewijze dat men die oudhollandse kunst uitstekend beheerste.

Deel dit monument

Adres

Wijdstraat 20, Gouda

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrondinformatie

Type monument:
Woonhuis
Oorspronkelijke functie:
Tabaksverwerwerkend bedrijf
Bouwperiode:
1372 deels vernieuwd in 1891
Huidige functie:
Tabakswinkel
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Gouda