Monument

Visbanken

programma
Za

Adres

Lage Gouwe 50, Gouda

Openingstijden

za 12 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

In de vijftiende eeuw werd hier al de vismarkt gehouden. In 1588 verschenen aan weerszijden van de Gouwe visbanken, die in 1600 overdekt werden. Op de stenen banken werd de verse vis schoongemaakt en uitgestald. In 1676 werden de visbanken gerepareerd en kregen ze grotendeels hun huidige uiterlijk. Het gebouwtje aan de Lage Gouwe is het commissarishuisje, waar de plaatselijke visaccijns werd geïnd door keurmeesters, die ook de kwaliteit van de vis controleerden. Wie schuldig bleek aan het aanbieden van “eenighe stinckende visch die zal verbeuren XII schellingen ende die visch int waeter te smacken”.

Volgens een keur uit 1652 was de noordelijke visbank langs de Lage Gouwe gereserveerd voor de Goudse vishandelaren, en die aan de Hoge Gouwe voor vishandelaren van buiten de stad. De vishandelaren die van buiten de stad kwamen betaalden een hogere accijns dan de Goudse handelaren. Tussen beide visbanken heeft tot ongeveer 1850 een houten trappenbrug gelegen, de Vis- of Aalbrug.

In de tweede helft van de negentiende eeuw werden de Visbanken buiten gebruik gesteld. In 1902 waren er plannen de banken af te breken omdat ze “geen bouwkundige waarde bezaten en vanuit oogpunt van algemeen nut volkomen doelloos waren”. Dankzij Victor de Stuers (1843-1916), grondlegger van de Nederlandse monumentenzorg en lange tijd hoofd van de afdeling Kunsten en Wetenschappen van het ministerie van Binnenlandse Zaken, zijn de Visbanken echter behouden gebleven. Tegenwoordig wordt de Visbank aan de Hoge Gouwe uitgebaat door de horeca.

Deel dit monument

Adres

Lage Gouwe 50, Gouda

Openingstijden

za 12 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Industrieel erfgoed
Oorspronkelijke functie:
visbanken
Bouwperiode:
1676
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Gouda
Instagram
Hashtag #omdgouda