Open Monumentendag 2023

Comité De Ronde Venen

 
 

Comité De Ronde Venen

Erfgoed is onlosmakelijk verbonden met de inwoners van De Ronde Venen. We hebben allerlei erfgoed in onze gemeente liggen. Denk bijvoorbeeld aan de buitenplaatsen, de lees verder...

Erfgoed is onlosmakelijk verbonden met de inwoners van De Ronde Venen. We hebben allerlei erfgoed in onze gemeente liggen. Denk bijvoorbeeld aan de buitenplaatsen, de legakkers van de Vinkeveense plassen, de historische linten in de dorpskernen, het veenweidelandschap, de historische agrarische erfbebouwing, de forten van de Stelling van Amsterdam (UNESCO-werelderfgoed de Hollandse Waterlinies) en naoorlogse architectuur. Het is allemaal onderdeel van onze cultuurhistorie en geeft kleur aan onze gemeente.  

Het thema dit jaar is Levend Erfgoed. We kunnen immaterieel erfgoed – oftewel levend erfgoed – omschrijven als de culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen, die zij zich eigen hebben gemaakt en die zij op hun beurt weer willen doorgeven. Dit immateriële erfgoed is – anders dan de stenen van een monument – voortdurend in beweging en verandert mee met de tijd én van beoefenaar tot beoefenaar.   

Kom naar de opening van Open Monumentendag op 9 september om 11:00 bij Fort bij Uithoorn (ook wel Fort Amstelhoek). 

Ontdek de verhalen, tradities en gebruiken rondom de monumenten in De Ronde Venen. Pak de fiets om op ontdekkingstocht te gaan. Neem ook eens een kijkje op www.forten.nl voor de Fortenroute De Ronde Venen en laat u verrassen wat er nog meer te beleven is.

De werkzaamheden voor Open Monumentendag worden uitgevoerd door de beleidsmedewerker cultuurhistorie van de gemeente De Ronde Venen.

lees minder
Comité De Ronde Venen op de kaart
Uitgelicht
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Wie is Comité De Ronde Venen?

De werkzaamheden voor Open Monumentendag worden uitgevoerd door de beleidsadviseur cultuurhistorie van de gemeente De Ronde Venen

Deelnemende plaatsen

In of bij enkele opengestelde monumenten vinden, tijdens de openstellingsuren, ook nog speciale activiteiten plaats. Het complete overzicht voor De Ronde Venen staat vermeld in het programma overzicht.

 
Onze partners