Fotograaf: St.-Martinuskerk Weert
 
Open Monumentendag 2020

Comité Weert

 
 
Ontdek de mooiste monumenten
van Weert en omgeving.

Leermonumenten Weert

Fijn dat ik u op deze wijze mag begroeten tijdens de 34-ste BankGiro Loterij Open Monumentendag 2020 in Weert. Het thema van dit jaar is lees verder...

Fijn dat ik u op deze wijze mag begroeten tijdens de 34-ste BankGiro Loterij Open Monumentendag 2020 in Weert. Het thema van dit jaar is ’Leermonument’. Met de eigenaren, gebruikers en vrijwilligers van de circa 20 monumenten is een gevarieerd programma samengesteld. Luister naar de verhalen die zij over hun monument vertellen. U steekt er altijd wat van op.

Heeft u altijd al eens willen zingen in een koor maar twijfelt u nog of willen weten wat het geheim is van het orgelspel? Om daar achter te komen zijn op zaterdag workshops in de Bethelkerk, het Franciscus Huis Weert en de St.-Josephkerk georganiseerd. Speciaal voor de jeugd tot 13 jaar is er op zondag de workshop ‘maquette boomhut bouwen’ in het Kunstcentrum aan de IJzerenmanweg.

Overal waar de witgele Open Monumentendagvlag wappert, kunt u binnen een kijkje nemen. Ik wil niemand te kort doen, maar wijs graag op een aantal bijzondere monumenten.

Daar is bijvoorbeeld het Keenter Hart (geopend op zaterdag en zondag) als voormalige school en de St.-Martinustoren (geopend op zaterdag). Vanaf de toren heeft u geweldig uitzicht (bij goed weer) over de stad en ver daar buiten. ‘T bakkes van de Nijsmeulebuûrt aan de Veldstraat in Stramproy is geurt zondag naar verse baksels. En op zondag kunt u nog een uitstapje maken naar de 3e Grenzeloze Molendag, dat u deels door België voert.

Via dit programmaboekje ontdekt u Weert met alle geopende monumenten, de stad en de prachtige groene omgeving. Er zijn stadswandelingen en fietsroutes met en zonder gids. Neem uw kinderen of kleinkinderen vandaag en morgen mee. Het bezoeken van de monumenten en het deelnemen aan de activiteiten is helemaal gratis. Maak er gebruik van. Er valt genoeg te ontdekken en te beleven. Zo heeft het thema ‘Leermonument’ in Weert een mooie invulling. En dat doet mij als voormalig docent veel plezier.

Op het moment dat dit programmaboekje is samengesteld, beheerst het coronavirus het openbare leven. Daarom wil ik u op het hart drukken u aan de richtlijnen van de rijksoverheid te houden. Blijf vriendelijk en geduldig en volg de aanwijzingen van onze vrijwilligers. U herkent ze aan de witgele badge.

Vanaf deze plaats wens ik u een goede gezondheid. Geniet, ontdek en leer de geschiedenis van onze stad.

Geert Gabriëls,
Wethouder Cultureel Erfgoed Weert

 

lees minder
Wie is Comité Weert?

De Open Monumentendag in Weert wordt georganiseerd door een wisselend aantal vrijwilligers. Dit zijn de eigenaren en vrijwilligers van de deelnemende monumenten. De gemeente Weert zorgt voor de coördinatie en stelt een bescheiden budget beschikbaar. Daarmee worden een mooi programmaboek en verbindende wandel- en fietsroutes gemaakt en wordt het informatiepunt ingericht.

Nieuwsbrief De Sleutel
Gek op monumenten? Meld je dan aan voor De Sleutel:
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Uitgelicht
  • Mijn Monument
    In ‘Mijn Monument’ delen monumentliefhebbers uit het hele land verhalen over monumenten.
Instagram
Hashtag #OMDWeert2020