Mijn monument is jouw monument

Mijn monument is jouw monument

In de video- en blogserie ‘Mijn monument is jouw monument’ delen we bijzondere en diverse verhalen achter monumenten. Uiteenlopende mensen komen in beeld die vertellen over hun persoonlijke band met of herinnering aan een monument. De meeste van deze monumenten zijn tijdens Open Monumentendag geopend.

Athi Patty & Kazerne Woerden

Hoogzwanger was de moeder van Athi Patty toen zij samen met haar man van de Molukken naar Nederland kwam. Ze streken neer in de voormalige kazerne in Woerden, waar Athi samen met steeds meer broers en zussen de eerste twaalf jaar van haar leven doorbracht. Nog steeds komt Athi vaak terug op deze plek en het monument brengt veel herinnering naar boven. Hoe kijkt zij terug op haar jeugd?

Ondanks de erbarmelijke leefomstandigheden wordt door de vroegere Molukse bewoners, zeker door de kinderen, vaak positief gesproken over hun verblijf. Het verdriet en de pijn over de behandeling door de Nederlandse overheid blijft lange tijd onbesproken en heeft generaties lang sporen achtergelaten. Nog steeds is men op zoek naar erkenning.

Gerold Kort & St. Mary’s Church

St. Mary’s Church in Rotterdam is een zeer bijzondere plek voor Gerold Kort als Surinamer in Nederland. Het is in deze kerkgemeenschap waar in de 18e eeuw 129 moedige vrouwen een petitie tekenden tegen slavernij. Wat betekent deze heldhaftige actie voor Gerold?

Myron Hamming & Stadsschouwburg Groningen

Sinds zijn allereerste optreden droomt stadsdichter Myron Hamming van een show in de Stadsschouwburg Groningen. Waarom de Stadsschouwburg zo bijzonder is voor Myron?

Burgerweeshuis Zierikzee

Chris en Theresia Braat & Burgerweeshuis Zierikzee

“Hier wonen gaat om meer dan de woonfunctie” vindt Chris Braat, de huidige bewoner van het voormalige Burgweeshuis in Zierikzee.  Dit statige gebouw aan de Poststraat kent een lange geschiedenis. Het bouwjaar is niet exact bekend, maar men vermoedt rond de 16e eeuw. Tot in de jaren 50 van de vorige eeuw werden hier weeskinderen opgevangen, maar doordat mensen minder vaak op jonge leeftijd stierven verloor het Weeshuis langzaam maar zeker zijn functie. In 1960 betrokken kunstenaar Ad Braat en zijn vrouw Tessa het voormalige weeshuis en maakten van het huis een thuis, ditmaal voor hun eigen drie kinderen waaronder de jonge Chris Braat.

Lees het complete blog en bekijk de fotoserie.

Femme Hammer  & Fort van Hoofddorp

Toen Femme Hammer 11 jaar was fietste ze voor het eerst langs het toen nog vervallen en gesloten Fort van Hoofddorp. Onbewust heeft deze eerste ontmoeting Femme lang beziggehouden. Twintig jaar later heeft Femme het Fort weten om te toveren tot een nieuwe culturele hotspot. 

Piety Bouma & Staverse Jol

“Alles wat bij de schepen komt kijken spreekt me aan. Ze zijn prachtig om naar te kijken én ze zijn functioneel.” Piety Bouma is secretaris van de Stichting De Staverse Jol  en vervult zo een belangrijke rol in het behouden van de laatste originele vissersschepen uit de tijd van de zeilende visserij op de Zuiderzee en zorgt dat zij blijven drijven voor toekomstige generaties.

Lees het complete blog en bekijk de fotoserie.

Piety Bouma
Olivia de Koning Oude Buisse Heide

Olivia de Koning & Oude Buisse Heide

De Oude Buisse Heide is een prachtig landgoed wat ooit in bezit was van een bijzonder echtpaar. Nu is Natuurmonumenten de eigenaar van het landgoed inclusief de monumentale boerderij en bijgebouwen die worden verhuurd als vakantiewoning. Olivia de Koning maakt de woningen gereed voor de gasten en vertelt met liefde het bijzondere verhaal van het echtpaar Roland Holst.  “Als je de achtergrond, de kennis en geschiedenis van het landgoed weet, dan is het alsof je de aanwezigheid van het echtpaar nog steeds voelt.”

Lees het complete blog en bekijk de fotoserie.

Jasper Huinink & De Wijchense Molen

Jasper is misschien wel de jongste molenaar van Nederland. Al sinds zijn derde komt hij in de Wijchense molen en nu is hij in opleiding tot molenaar. Wat maakt de Wijchense molen zo bijzonder voor Jasper?

Lynn Haarman & Watertoren Deventer

De 13 jarige Lynn herinnert zich nog goed toen zij de Watertoren in Deventer voor het eerst beklom. Spannend vindt ze het niet meer maar het uitzicht blijft indrukwekkend. Wat vindt Lynn zo leuk aan Deventer?

Henriëtte van den Broek & De Bakkerij

De bijzondere functie die De Bakkerij al sinds 1582 heeft betekent veel voor Henriëtte van den Broek. Al meer dan 50 jaar zet zij zich in voor jonge moeders. 

Willem van der Sterren en k.b.s. de Plataan in Meppel

Willem van der Sterren is schooldirecteur van K.b.s. de Plataan in Meppel: een school gehuisvest in een monumentaal schoolgebouw met een heel bijzondere geschiedenis. “Hier werd er voor het eerst aan alle kinderen uit verschillende lagen van de bevolking hetzelfde onderwijs gegeven.”

Lees het complete blog en bekijk de fotoserie.

Peter van Akkerveken & De Sint Anna molen 

De Sint Anna molen in Weert is toegankelijk voor iedereen. Dit klinkt heel normaal maar de realiteit leert dat mensen met een beperking vaak aan de zijlijn staan. Peter van Akkerveken maakt zich hier al jaren hard voor in zijn gemeente Weert.