Reis dit jaar 400 jaar terug in de tijd met de nieuwste technologie. De Grote Kerk zit vol verhalen: bijvoorbeeld de levensverhalen die schuil gaan achter een aantal van de 17e eeuwse grafstenen. Leer over de enorme schat van generaal Von Weibnom die nooit is opgeëist, leef mee met de veel te jong gestorven Lucia, doorloop samen met Cornelis Leeuwerck de seizoenen van zijn gezinsleven. Loop mee met de rondleidingen of neem een kijkje bij Flora van Breda.
Flora van Breda
Internationaal bekend kunstenaar Mandy den Elzen verzamelt alle plantensoorten van Breda om ze te bewaren voor de toekomst. Als kunstenaar werkt Mandy den Elzen op het grensvlak van kunst, natuur, wetenschap en biologie. Haar werk is al op verschillende locaties over de hele wereld tentoongesteld. Deze zomer brengt Den Elzen een ode aan de verscheidenheid van Bredase wilde plantensoorten met haar project Flora van Breda.
Door in samenwerking met de Plantenwerkgroep van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging zorgvuldig de gevonden planten te beschrijven, archiveren en conserveren creëert Den Elzen een tijdsbeeld van het ecologische erfgoed van de stad. De planten en hun verhaal word en als het ware een monument, opgedragen aan het belang van groen in een stad. In de Grote Kerk, waar zelf ook een verscheidenheid aan bloemen en planten te vinden is, worden de gebalsemde planten bij elkaar gebracht en gedurende de tentoonstelling aangevuld met nieuwe vondsten. Schuif aan bij dit plantenritueel en laat je inspireren door de onderzoekende verhalen.
Levende grafstenen
Levende grafstenen is onderdeel van het zomerprogramma Als monumenten konden praten.
De Grote Kerk Breda zit vol verhalen die er op wachten verteld te worden: al eeuwenlang worden in de kerk levens gevierd en herdacht. Maar hoe laat je eeuwenoude stenen spreken? De Grote Kerk Breda, We Are Playgrounds en St. Joost School of Art & Design sloegen de handen ineen voor een innovatief experiment.
Met de nieuwste Augmented Reality (AR) technieken, een oplossing die via jouw telefoon een laag over de werkelijkheid heen legt, brengen Masterstudenten Animation de levensverhalen die schuil gaan achter drie van de 16e– en 17e-eeuwse grafstenen in de kerk tot leven. Via een (gratis) app reis je met de nieuwste technologie 400 jaar terug in de tijd. Leer over de enorme schat van generaal Von Weibnum (1691) die nooit is opgeëist, doorloop samen met Cornelis Leeuwerck (1717) de seizoenen van zijn gezinsleven en ervaar hoe het ongetwijfeld fraaiste monument ooit opgericht voor een kanunnik, Willem van Galen (1539), tot leven komt.
Rondleiding binnen (60 min.)
Leer onder leiding van een gids de verhalen van de kerk en ontdek dingen die je nog nooit zag.
Tijden: 10.15 /11.30/ 13.00 / 14.15 / 15.30u (max. 20 pers.).
Start: bij de grote tafel naast de balie.
Meld u hier 5 min. voor aanvang.
Rondje om de Grote Kerk (60 min.)
De rondleiding gaat langs de buitenkant van de Grote Kerk. Een gids vertelt meer over wat er aan de buitenkant allemaal te ontdekken is.
Tijden: 10.00/ 11.15 / 12.45 / 14.00 / 15.15u (max 20 pers.)
Start: ingang van de Grote Kerk.