Monument

Het Klooster

1 activiteit
Voor rondleidingen is reserveren verplicht zie de activiteit bij dit monument

Adres

Wilhelminaweg 77, Woerden

In het kort

  • Historische rondleidingen beginnen om 10.00 - 10.30 en 11.00 uur
  • Het gebouw is verder niet opengesteld.

Praktische informatie

Reserveren voor de rondleidingen is verplicht.

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Het Klooster aan de Wilhelminaweg in Woerden is in 1899 gebouwd naar een ontwerp van de architect en kunstenaar Josephus Hubertus (Jos) Tonnaer (1852-1929) in opdracht van de Franciscanenorde. Tonnaer was leerling van de bekende architect Pierre Cuypers (1827-1921).

Op de begane grond bevonden zich een gastenkwartier, refter, keuken, bibliotheek, sacristie, kapittelzaal en een bergruimte. De verbinding met de kerk was via de recreatiezaal, dit is nu het naastgelegen parochiecentrum De Dam. Op de eerste verdieping lagen het dormitorium met zesentwintig cellen, een kapel en ziekenboeg. Op de zolderverdieping waren nog eens zestien cellen voor Lekenbroeders, een naaiatelier en de opslag van pijen voor reizende paters. Vanaf 1920 was in het klooster het centrum voor missiewerk van de Franciscanenorde gevestigd. Leegloop van de orde leidde uiteindelijk tot de verkoop van het kloostergebouw aan de gemeente Woerden in 1978.

Anno nu

Tegenwoordig is in Het Klooster het theater en centrum voor kunsteducatie van Woerden gevestigd. Het markante gebouw, beschermd als rijksmonument, biedt volop ruimte aan dans-, theater- en muzieklessen en voorstellingen van professionele artiesten. In de voormalige kloostertuin is een theater gebouwd, de refter is veranderd in een dansstudio en de cellen vormen perfectie muziekstudio’s en lesruimtes.

Kom naar Het Klooster, neem een kijkje achter deuren die normaal gesproken voor publiek gesloten blijven.

Tijdens Open Monumentendag 2023 organiseert Het Klooster 6 gratis rondleidingen.

“Wat voor klooster was dit eigenlijk?” “Wat deden de broeders in de binnentuin?” “Waarom werd het klooster een muziekschool?” “Hoe gaat het in zijn werk in het theater?” “Is er echt een geheime gang in de kelder van Het Klooster?”

Kom naar Het Klooster, neem een kijkje achter deuren die normaal gesproken voor publiek gesloten blijven en krijg antwoord op alle bovenstaande vragen. Wij nemen u mee op een kloosteravontuur dat begint bij de voorgevel van het markante gebouw. Langs de refter (balletstudio), de kelder, het theater in de voormalige kloostertuin en de kleedkamer, gaat u naar boven langs de cellen, muziekstudio’s om te eindigen op de theaterzolder. U hoort bijzondere verhalen over Het Klooster, de geschiedenis, haar bewoners, bezoekers en artiesten.

Na afloop van de rondleiding staat een kopje koffie of thee voor u klaar in de foyer. De rondleiding duurt ongeveer 60 minuten. Per rondleiding zijn 8 bezoekers welkom.

 

Wist je dat?

Kom naar Het Klooster, neem een kijkje achter deuren die normaal gesproken voor publiek gesloten blijven.

Deel dit monument

Adres

Wilhelminaweg 77, Woerden

In het kort

  • Historische rondleidingen beginnen om 10.00 - 10.30 en 11.00 uur
  • Het gebouw is verder niet opengesteld.

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Praktische informatie

Reserveren voor de rondleidingen is verplicht.

Achtergrondinformatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Klooster
Architect:
Josephus Hubertus
Bouwperiode:
1899
Huidige functie:
Kunstencentrum
Monument status:
Rijksmonument

Activiteit bij dit monument

bekijk alle monumenten in
Woerden