Monument

Het ‘Monethuis’

Adres

Oostzijde 221 (bij het Grote Glop), Zaandam

Achtergrond informatie uitklap icoon

Activiteit

Let op: op 10 september is het huis NIET te bezoeken, wel op zondag.

Op 11 september worden er 3x een miniconcert gegeven: om 12.00 – 14.00 en 16.00.
Er worden aria’s / liedjes gezonden uit de baroktijd, met begeleiding van clavecimbel.
Reserveren is niet nodig.

Over het monument

Dit woonhuis is vereeuwigd door de Franse impressionist Monet. Volgens Monet was er in Zaandam genoeg om een heel leven lang te schilderen.

Het woonhuis werd rond 1620 gebouwd. In de tweede helft van de 18e eeuw werden de houten gevels gedeeltelijk door steen vervangen en kreeg de woning zijn huidige vorm met een gemetselde uitbouw aan de noordkant. Daarbij kregen zowel deze uitbouw, als de naar de Zaan gerichte gevel, een weelderig versierde klokgevel met kuif in rococostijl. Ook in het interieur is deze stijl terug te vinden.
Op 16 januari 2010 raakte het pand ernstig beschadigd door de aanvaring van een stuurloos geraakt schip. Stevig remmingswerk in de Zaan moet nu eventuele toekomstige averij voorkomen.

De houten topgevel aan de noord- en westkant is uitbundig versierd in rococostijl (Lodewijk XV) en de weelderige ornamenten zijn met de hand vervaardigd.

De wereldberoemde Franse impressionist Claude Monet (1840-1926) verbleef in 1871 vier maanden in de Zaanstreek. Dit gebied staat bekend als het oudste industriegebied van West-Europa. Daarvoor woonde hij acht maanden in Londen. Zo ontvluchtte hij waarschijnlijk de Frans-Pruisische oorlog.
Ondanks de opkomende industrie, concentreert Monet zich op door het water bepaalde motieven: rivier de Zaan, de molens, de haven etc. Voor het schilderij ‘Huizen aan de Achterzaan’ (Oostzijde 221) heeft Monet op de westoever van de Zaan gestaan, vlakbij de huidige Prins Bernhardbrug.
Eenmaal terug in Frankrijk, groeit Monet uit tot een van de invloedrijkste schilders uit de moderne kunstgeschiedenis. Het schilderij hangt in Frankfurt en reist de hele wereld rond voor bijzondere tentoonstellingen.

Tip!
Bezoek voor of na het Monethuis ook het MonetAtelier en / of  het Theehuis van Monet. Deze zijn zowel op zaterdag 10 september als op zondag 11 september geopend.

Deel dit monument

Adres

Oostzijde 221 (bij het Grote Glop), Zaandam

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrond informatie

Type monument:
Woonhuis
Oorspronkelijke functie:
woonhuis
Bouwperiode:
1620-1640
Huidige functie:
woonhuis
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Zaandam