Open Monumentendag 2021

Comité Woerden

 
 
Ontdek de mooiste monumenten
van Woerden en omgeving.

Stichting Open Monumentendag Woerden

Open Monumentendag Woerden 2020: coronaproof bezoeken van de bekende landmarks van Woerden Van 10 t/m 13 september a.s. is het weer Open Monumentendag Woerden (OMDW). lees verder...

Open Monumentendag Woerden 2020: coronaproof bezoeken van de bekende landmarks van Woerden

Van 10 t/m 13 september a.s. is het weer Open Monumentendag Woerden (OMDW). Volledig coronaproof en activiteiten voor alle leeftijden. Dit jaar staat het weekend in het teken van ‘Leermonument!’. Het thema sluit aan bij het landelijke thema van de World Heritage Days. Van elk monument kun je uiteraard wel wat leren. Naast monumenten die van oorsprong een leerfunctie hadden of hebben (zoals scholen), worden in dit jaar ook allerlei andere monumenten ‘leermonumenten’. Het draait dit jaar meer dan ooit om leren, beleven en ontdekken van onze eigen lokale geschiedenis.

Het programma

Het programma bestaat dit jaar uit vier dagen (een lang weekend). In verband met de geldende maatregelen doen we er alles aan om de veiligheid van onze vrijwilligers en de bezoekers te waarborgen. Zo zijn er heldere looproutes, organiseren we digitale activiteiten, zoals een online geschiedeniskwis en het gebruik van een wandelroute via een app, en nemen we hygiënische voorzorgsmaatregelen.

Dit jaar beginnen we op de donderdagavond met de eerste online OMDW Geschiedeniskwis. De online kenniskwis bevat vier rondes van tien vragen en gaat over lokale geschiedenis en erfgoed. Speel mee voor mooie prijzen van lokale ondernemers. Een team bevat maximaal vier leden en wordt gespeeld via een pc, laptop of tablet. Inschrijving bedraagt vijf euro per team. Deelname is mogelijk door een inschrijving van een team via omdwoerden@gmail.com.

Traditiegetrouw is op de vrijdag de OMDW Klassendag. Ongeveer twaalfhonderd kinderen uit de groepen 7/8 van de basisscholen brengen een bezoek aan diverse monumenten in de gemeente. In samenwerking met KUVO en Gilde Woerden wordt deze grote logistieke operatie geklaard.

Op zaterdag openen vanaf 10.00 uur de bekende en minder bekende monumenten hun deuren weer voor het publiek. In Harmelen zijn dit jaar meerdere monumenten te bezoeken onder begeleiding van een gids. Aanmelden via de website is hiervoor benodigd. Het gemaal Teijlingens in Kamerik is geopend voor publiek. Het stoomgemaal is dankzij de inzet van vrijwilligers in goede staat en dat demonstreren ze graag. In Woerden zijn ook dit jaar weer tientallen monumenten te bezoeken. Je kunt bijvoorbeeld de Molen beklimmen, meerdere kerken bezoeken, het Carillon horen spelen, een drankje drinken bij Stadshotel Woerden of café De Pompier, wandelen in de tuin van Villa Rijnoord of een expositie in het Stadsmuseum, de molenschuur ‘House of Arts’ of Galerie van Slagmaat bezoeken. Dit jaar zijn de deuren van de Oude Hogere Burger School, beter bekend als de RSG Minkema College, geopend voor publiek. Aan dit schoolgebouw hebben vele generaties Woerdenaren herinneringen. Op dit moment zijn er een atelier, creatieve bedrijfsruimtes en woonruimtes gevestigd. Speciaal voor kinderen wordt een workshop ‘Gevel, gevel aan de wand. Verzin je eigen grachtenpand door KUNSTKajuit georganiseerd. In de kelder van de Bistronoom wordt ook dit jaar een heuse OMD-bioscoop ingericht. Van 12.00 – 16.00 uur worden diverse korte films vertoond over de geschiedenis van Woerden.

Dit jaar zijn op zondag ook meerdere monumenten te bezoeken. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Joodse begraafplaats in het Westdampark of de expositie en wandelroute van Landgoed Bredius.

Het programmaboekje is gratis af te halen bij VVV Woerden (Emmakade 6a) en bij de opengestelde locaties.

lees minder
Comité Woerden op de kaart
Uitgelicht
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Wie is Comité Woerden?

Het bestuur van Stichting Open Monumentendag Woerden bestaat uit de volgende personen met bijbehorende portefeuilleverdeling:

  • De heer T. (Theo) Kemper, voorzitter;
  • Mevrouw I. (Inge) Nederpelt, secretaris en coördinator Woerden;
  • Mevrouw J. (Jessica) Rateland, penningmeester en communicatie/PR.

Het bestuur wordt ondersteund door mevrouw H. (Hennie) Evers, communicatie/PR.

Meer lezen over OMDWoerden. Bekijk ons jaarverslag 2019!

Nieuwsbrief De Sleutel
Gek op monumenten? Meld je dan aan voor De Sleutel:
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Deelnemende plaatsen
 
Onze partners
Instagram
Hashtag #omdwoerden2021