Open Monumentendag 2021

Comité Woerden

 
 

Stichting Open Monumentendag Woerden

Open Monumentendag Woerden 2021: tientallen monumenten openen hun deuren en speciale aandacht voor 70 jaar Molukkers in Woerden! Van 10 t/m 12 september a.s. is lees verder...

Open Monumentendag Woerden 2021: tientallen monumenten openen hun deuren en speciale aandacht voor 70 jaar Molukkers in Woerden!

Van 10 t/m 12 september a.s. is het weer Open Monumentendag Woerden (OMDW). Volledig coronaproof en met activiteiten voor alle leeftijden. Dit jaar staat het weekend in het teken van inclusie, onder de titel “Mijn monument is jouw monument”. Dit gebeurt onder meer door specifieke monumenten open te stellen of ruimte te bieden aan ‘andere’ of onderbelichte perspectieven die onherroepelijk verbonden zijn aan een monument of plek. Denk aan gebouwen met een religieus, maatschappelijk of politiek karakter of plekken die een rol hebben gespeeld in de koloniale geschiedenis. In en rondom De Kazerne wordt extra aandacht besteed aan 70 jaar Molukkers in Woerden. Ook is er extra oog voor fysieke inclusie, waaronder rolstoeltoegankelijkheid van monumenten.

lees minder

Mijn monument is jouw monument!

Het programma Het programma bestaat dit jaar uit drie dagen. In verband met de nog steeds geldende coronamaatregelen doen we er alles aan om de lees verder...

Het programma

Het programma bestaat dit jaar uit drie dagen. In verband met de nog steeds geldende coronamaatregelen doen we er alles aan om de veiligheid van onze vrijwilligers en de bezoekers te waarborgen. Zo zijn er heldere looproutes, is voor een aantal activiteiten een reservering vooraf benodigd, maken we gebruik van een wandelroute via een app, en nemen we hygiënische voorzorgsmaatregelen. Traditiegetrouw is op de vrijdag de OMDW Klassendag. Ongeveer twaalfhonderd kinderen uit de groepen 7/8 van de basisscholen brengen een bezoek aan diverse monumenten in de gemeente. In samenwerking met KUVO en Gilde Woerden wordt deze grote logistieke operatie geklaard.

 

Zaterdag 11 september

Op zaterdag openen vanaf 10.00 uur de bekende en minder bekende monumenten hun deuren weer voor het publiek. In Harmelen zijn dit jaar de daggelderswoningen bij Centrum De Kievit en het MIX-museum/Museum W.G. van der Hulst te bezoeken. Ook is er om 10.30 uur een rondleiding langs monumenten en bezienswaardigheden van de dorpskern van Harmelen en om 11.30 uur een lezing in de onlangs gerestaureerde RK Bavokerk. Voor deze twee activiteiten is reserveren via de website benodigd. In Kamerik is het gemaal Teijlingens geopend voor publiek. Het stoomgemaal is dankzij de inzet van vrijwilligers in goede staat en dat demonstreren ze graag.

In Woerden zijn ook dit jaar weer tientallen monumenten te bezoeken. Je kunt bijvoorbeeld de Molen of de Petrustoren (vanaf 12.00 uur) beklimmen, meerdere kerken bezoeken en het Carillon horen spelen. In het Stadsmuseum is de expositie ‘Ik schilder met licht.’ van de bekende Woerdense fotograaf Hans van Ommeren gratis te bezoeken en is een speciale Limes-speurtocht voor kinderen af te halen. In het VVV Woerden/Kaaspakhuis kunnen bezoekers kennis maken met de eeuwenoude traditie van kaasmaken en bij Galerie van Slagmaat is een expositie van beeldend kunstenaar Welmoed Reitsma.

Wil je zelf actief meedoen? Dan is het mogelijk om bij het Klooster Woerden een workshop te volgen of een optreden bij te wonen. Ook wordt daar het theaterprogramma 2021-2022 gepresenteerd en kun je een rondleiding krijgen door het gebouw en achter de schermen. Voor het deelnemen aan deze activiteiten is een reservering via de website benodigd. Ook zijn er diverse horecagelegenheden gevestigd in monumenten, bijvoorbeeld het Stadshotel/Van Rossum Woerden, Brownies en Downies, de Bistronoom of café De Pompier. Hier kun je genieten van een drankje of een lekker lunch tijdens het bezoeken van Open Monumentendag.

70 jaar Molukkers in Woerden

In 2021 is het 70 jaar geleden dat een grote groep Molukkers vanuit Nederlands-Indië naar Nederland kwamen. Dit jaar krijgen bezoekers van De Kazerne informatie over de vroegere Molukse bewoners aan de hand van grote foto’s en filmmateriaal. Hier zal ook het herinneringsboek en een bordspel te koop zijn. Er is een demonstratie Tifa bouwen (trommels). Verder zijn er kinderworkshops Batik (schilderen). Hiervoor is een reservering via onze website benodigd.

 

Zondag 12 september

Dit jaar zijn op zondag ook meerdere monumenten te bezoeken. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Joodse begraafplaats in het Westdampark of de expositie en wandelroute bij het NME centrum InBredius op Landgoed Bredius. Op het Kerkplein staat een Limes-kraam waar de speciale Limes-speurtocht kan worden afgehaald en waar een kinderworkshop wordt georganiseerd. Tijdens deze activiteiten wordt aandacht besteed aan de Unesco-bescherming van de Romeinse Limes, waarmee Woerden zich werelderfgoed mag noemen. En in de kelder van de Bistronoom is ook op zondag beeldmateriaal te zien over 70 jaar Molukkers in Woerden en andere korte films over de geschiedenis van Woerden en omgeving.

De programmaflyer is vanaf een week van te voren gratis af te halen bij VVV Woerden (Emmakade 6a) en bij de opengestelde locaties.

 

Meer informatie

Op de bijgevoegde programmaposter, www.openmonumentendag.nl/woerden, onze Facebook-pagina of Instagram vindt u meer informatie en het hele programma.

lees minder
Comité Woerden op de kaart
Uitgelicht
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Wie is Comité Woerden?

Het bestuur van Stichting Open Monumentendag Woerden bestaat uit de volgende personen met bijbehorende portefeuilleverdeling:

  • De heer T. (Theo) Kemper, voorzitter;
  • Mevrouw I. (Inge) Nederpelt, secretaris en coördinator Woerden;
  • Mevrouw J. (Jessica) Rateland, penningmeester en communicatie/PR.

Het bestuur wordt ondersteund door mevrouw H. (Hennie) Evers, communicatie/PR.

Meer lezen over OMDWoerden. Bekijk ons jaarverslag 2019!

Deelnemende plaatsen
 
Onze partners
Instagram
Hashtag #omdwoerden2021